2 Mar 2012

Nikon SB-700 incelemesi

TAŞINDIK: http://halkboyleistiyor.com

...
...

Bakalım neymiş:


FLAŞ FLAŞ FLAŞ!!!
Gene uzun bir giriş oldu, hemen konuya girmek isteyenler “NIKON SB-700 AF” başlığına gitsinler.

Şok şok şok! Flaş flaş flaş! Türkiye'de gazeteler artık ciddiye alınmadığı ve güvenilirlikleri yerlerde süründüğü için (tamamen kendi suçları) son yıllarda ilgi çekmek için bu taktiği deniyorlar. Şok, Son Dakika, Flaş, Skandal, Bomba, Oha... Böyle olunca gerçek "Şok" haberin değeri düşüyor, gündelik hale geliyor. Bunu özellikle seçimden önce bazı gazetelerdeki "Şok: CHP'nin tuvaletleri kokuyor, bunlar zaten böyle!" veya "Flaş: AKP'yi seven sevene, hey hey!" tarzı haberlerde yaşadık.


Bu yazıyı okuyan gazeteci arkadaşım varsa kısaca açıklamaya çalışayım: Bir trafik kazasında 3 kişinin ölmesi "Şok" haber olamaz (ki bu haberi ben gördüm). Eğer öyleyse Türkiye'de hergün yaşanan 10larca kazayı da "Şok" olarak vermeniz gerekir. Ama eğer bu kazada bir milletvekili, MİT'çi ve aranan bir kanun kaçağı varsa, işte bu gerçek bir "Şok" haberdir. Neden? Çünkü bir trafik kazası "köpeğin adamı ısırması", o kazada beraber olmaması gereken insanların olması "adamın köpeği ısırması" demektir. Farkı anladınız mı? O manşetleri atanların anlamadığını biliyorum, ama denemekle birşey kaybetmedim :)


Ben bunlari yazarken gazetelerimiz bir skandala daha imza atti: http://www.bascek.com/12982/dunyaca-unlu-turk-fotografci-david-natu-hayatini-kaybetti-ya-da-turk-basini-mi-demeliydik/


Sebepleri bir yana, habercilik acisindan “gercekten” cok basarisiz bir medyamiz var. Hukumetle ilgili haberlerde kendi kendilerine otosansur uygulamalarina girmiyorum bile...


FLAŞ?


Konuya girmeden önce ön bilgi amaçlı şu sitelere göz atmakta fayda var:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/
http://neilvn.com/tangents/flash-photography-techniques/
http://www.nikonusa.com/Learn-And-Explore/Photography-Techniques/g7jz8vfo/1/Six-Steps-to-Lighting-Magic.html?icid=Promo-flash-six-steps-magic#tab=1


Türkçe kaynak göremedim, siz biliyorsanız söyleyin buraya koyalım. Hic olmadi www.bascek.com ‘a bakmakta fayda var.


Aklınıza gelebilecek ilk sorulardan biri: Neden flaş kullanayım?
Kısa cevap: Işığın yetmediği durumlarda ek ışık kaynağı sağlamak için.


Aklınıza gelebilecek ilk sorulardan ikincisi: Neden "harici" flaş kullanayım? Makine üzerindeki yetmiyor mu?
Kısa cevap: "Strobist" olabilmek için :)


STROBIST!!! Türkiye'de bir tane flaş alan kendine "strobist" deyiveriyor. İnsanlar yıllarca ışıklandırma kullanıp fotoğraf çekti (tele flaşı, stüdyo flaşı vs..), hiç kimse kendine isim takmamıştı ama son yılların "yaptığınla değil isminle ön plana çık" modasına uyunca etraf "strobist" doldu :)

 Ama abi ben ışığa hakim olarak olaylara farklı bir bakış açısı sunup içimdeki bilmemneyi aktarmayı vs vs laga luga...
 - Hadi ordan flasci!
Ben olsam "flaşeist" derdim mesela, neden olmasın?

NIKON SB-700 AF

Nikon'un sitesinden

"En iyi flaş" diye birşey yok. En iyi flaş, senin işine en cok yarayan flaştır. Daha ötesi yok. Bunun gibi, en iyi objektif veya en iyi gövde de yok.

Canon gibi Nikon da flaşlarını 3 grupta toparlamış: En üst seviye SB-910, orta seviye SB-700 ve en alt seviye SB-400. Ayrıca eski ama hala piyasada bulunabilen SB-900, SB-800 ve SB-600 de var. SB-700, artık iyice eskimiş olan SB-600'ün (Ocak 2004!) yerine çıktı. Aynı süre içinde Canon 430 EX ve 430 EX II'yi piyasaya sürdü.


Haydi son yıllarda moda olan "kutu açma - unboxing" modasına uyup SB-700'ün kutusunu açalım. Yani bu hareketin anlamı şu mu: Olum bak malı önce ben aldım, şimdi de zevkle açıyorum ha. Bak ben açıyorum, sen bakıyorsun. Anladın? Bak yavaş yavaş açıyorum...


Eğer "açmak" beceriyse, aha açtım. Kutu kutu pense:







Kutu manyakları için...







Yeni SB-700, halefi SB-600'den çok SB-910'a daha yakın. Şimdi SB-700'ün SB-600'e göre artılarına ve eksilerine bakalım:
- Kablosuz flaşları yönetebilme. SB-600 sadece "Slave" modunda kullanılabiliyordu, SB-700 ile artık 2 flaş grubunu (ve teoride sonsuz sayıda flaşı) yönetebiliyorsunuz.
- Flaş DX lensleri tanıyabiliyor, böylece 50mm'ya kadar aynı mm lenste daha güçlü ışık sağlayabiliyor. Özellikle 24mm'nin altında ciddi fark var. 50mm'den sonra SB-600 daha güçlü. FX lenslerde SB-600 biraz daha güçlü. Peki SB-600 daha güçlüyse DX lenslerde neden bu fark oluyor? Çünkü örneğin 24mm'de SB-700 ışığı 36mm'ye ayarlarken SB-600 ışığı 24mm'ye dağıtıyor. Yani SB-600 toplamda daha fazla ışık ürettiği halde ışığın bir kısmı DX lensin gördüğü açının dışında kalarak heba oluyor. SB-600'de de elle halledebilirsiniz belki ama SB-700 bunu otomatik yapıyor.
- DX lenslerde 12mm'ye inebilme (SB-600 14mm).
- Kutudan ışık dağıtıcı/yumuşatıcı kafa, iki adet renkli filtre gibi ciciler çıkıyor :) Bu filtreler tungsten ve floresan ışığı altında kullanılıyor ve flaş bu filtreleri otomatik olarak tanıyabiliyor.

 Yukarıda filtrenin etkisi görülebiliyor. Peki RAW çekip beyaz ayarını sonradan düzeltebilir miyiz? Bunun cevabı "yerine göre evet, yerine göre hayır". Benzer renkleri elde ettiğim durum da oldu, elde edemediğim de...
 - Birçok ek düğme ve kontrol eklenmiş.
- Manuel ayarda gücü 1/128'e indirebiliyorsunuz (SB-600'de 1/64).
- Flaşta entegre sektirme kartı (bounce veya catchlight card) var. Bu karti modelin gozlerinde bir parlama (catchlight) yaratmak icin kullanabilirsiniz, veya isigi biraz daha dengeli yaymak icin kullanilabilir. Ornegin modelinizi cekerken flasi tavandan sektirirken ayni zamanda bu aleti acarsaniz hem yumusak bir isik yakalarsiniz hem de gozlerinde bir parlama gorursunuz.



- 24-85mm yerine 24-120mm kapsıyor.
- Daha kısa sürede dolabilme. Fark yaklaşık 1 saniye (belgelere göre 3.5 saniyeye 2.5 saniye).
SB-700'ü tamamen kullanmak için DSLR veya CLS uyumlu bir SLR'a veya Coolpix kompakt makineye ihtiyacınız var. Daha eski filmli bir makinede SB-600 daha iyi seçim. Bu flas P7000 gibi gelismis kompaktlarda da calisiyor.
- Ekranda sıcaklık kontrolü. SB-700 seri çekimlerinizde ısınmaya başladığı zaman önce şarj süresini uzatıyor, daha sonra kendisini kapatıyor. Hatta bu özelliğinin aynı güçte çalışsalar bile SB-910'dan daha iyi olduğunu söyleyenler var.

- Kafası 7 derece aşağı dönebiliyor, SB-600 dönemiyordu. Özellikle yakın çekimlerde faydalı birşey.


SB910, SB700 ve SB400'ün farklarını görmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz:
http://www.nikon.com.tr/compareproducts.php?pid=1394-df04359b20
SB 700 ufak bir flas degil, ama abisi SB-910’dan daha ufak. Aslinda bu iyi birsey. Orta seviye flaslar kullanicilarin pekcogu icin yeterli. Canon’un 430EXII modeli de yeterli performans sunsa da bircok yonden SB-700’e gore eksik. SB-700’un daha gelismis ozellikleri var, kullanimi daha kolay ve tabii ki en buyuk artisi kablosuz flaslari yonetebilmesi.

KULLAN!


Tabi flasi oynamaya almadik, biraz da kullanalim.

SB-700 gibi gelismis bir flasi tepe flasi olarak kullanmak aslinda kolay: Makineye takiyorsunuz, aciyorsunuz ve cekmeye basliyorsunuz. Eger makineniz I-TTL’i destekliyorsa Nikon’un cekik gozlu muhendisleri herseyi sizin icin dusunmus.




Ekrandakileri bosverin. Acma-kapama dugmesini “On” secenegine getiriyorsunuz. Sol ustteki dugme TTL konumunda, sag ustteki de en yukarida olacak sekilde tutuyorsunuz ve SB-700 sizin icin normal kosullarda herseyi yapiyor. Artik flasin kafasini saga-sola-arkaya cevirmek, yukari kaldirip tavandan sektirmek, kafasini kaldirip sektirme kartini acmak gibi farkli cambazliklar sizin yaraticiliginiza kaliyor.

Tabi boyle kullanmak bir sure sonra yetmemeye basliyor (kurtluyuz ya). “Flas fazla oldu, kizin yuzu patladi, biraz gucunu kessem mi? Bu haliyle kahve icmeye kalmaz bence”, “Flasi su kizin soluna koysam da D300’le uzaktan caksam aksama kahve garanti”, “Kizin arkasina ikinci flasi koysam cakma sansim artar mi? (yani flas diyorum, fesatlanmayin)”, “O kadar ovduler diye gittik 50 yillik efsane manuel lens aldik, flas bir turlu istedigim gibi sonuc vermiyor, yok bu gidisle cakamayacagiz (flasi flasi tabii ki)”, “etrafi flaslarla donatip kizi etkileyelim dedik, surat masmavi arka plan turuncu cikti, sosyeteye rezil olmayi birak gitti kahve!” gibi sorunlar yasayinca mecburen ek atraksiyonlara girmek gerekiyor (“kahve” esprisinin kaba oldugunu dusunuyorsaniz hala elinde DSLR tasiyan genc oglan cocuklarinin asil amaclarinin fotograf cekmek oldugunu sanan mutlu cogunluktansiniz demektir :) . Ozellikle universitede bir erkek cocugu dans, resim, tiyatro veya fotograf kulubunden cikmiyorsa bilin ki asil hedef “kahve”dir. Bogazici’nde bir donem erkek orani asiri ve mevcut kizlar Safinaz’a benziyor diye dans dersini birakip diger secmelilere kosturan arkadaslarim vardi. Pek sanat dostlari caanim…).

Flas fazla oldu, kizin yuzu patladi, biraz gucunu kessem mi? Bu haliyle kahve icmeye kalmaz bence

Yukaridaki sorun pozlama degeriyle ilgili. Flas TTL modundayken SEL dugmesine basiyorsunuz, sonra tekerlegi sola veya saga ayarlayarak pozlama degerini degistiriyorsunuz. Bence arti ve eksi pozlamaninkendine ozel ayri tuslari olsaydi daha rahat olurdu. Bu haliyle de cok zor degil ama saga sola 80 tane tus koyana kadar iki tane de + ve – tuslari koymak zor degil.

Flasi su kizin soluna koysam da D300’le uzaktan caksam aksama kahve garanti

Ergenimiz burada flasi kablosuz caktirmaya calisiyor. Nikon’un D7000, D700 gibi govdeleri SB-700’u uzaktan yonetebiliyor. Bunun icin SB-700’un acma-kapama tusunu “Remote” pozisyonuna aliyoruz (“On” pozisyonundan “Remote” veya “Master”a gecmek icin dugmeye bastirmaniz gerekiyor. Yanlislikla Remote veya Master moduna gecmeyi engellemek icin dusunulmus bir ayrinti), DSLR govdesindeki flasi da “Commander” moduna aliyoruz, flasi istediginiz yere koyuyorsunuz ve cekiyorsunuz. Teorik olarak govdenin flasi gormesi iyi birsey cunku flasi radyo dalgasiyla degil govdedeki tepe flasinin patlamasiyla yonetiyorsunuz ama ben neredeyse her durumda SB-700’u caktirabildim. Asagida D700 govdenin durdugu yer, SB-700 uzaktan caktirabildigim ve caktiramadigim yer var. Firmanin kiraladigi ev iki katli. Sekilde soldaki ustten gorunum, sagdaki de onden gorunum. Caktiramadigim tek nokta alt katta mutfak tezgahinin da arkasinda bir noktaydi. Yani D700 ust katta, SB-700 alt kattaydi. Bence genel kullanim icin gayet basarili.


Burada isterseniz govdedeki flasin pozlamayi hangi sekilde etkileyecegini de secebiliyorsunuz. Isterseniz govde uzerindeki flasi TTL modunda birakabiliyor, manuel olarak gucunu belirleyebiliyor veya sahneyi hic etkilememesini soyleyebiliyorsunuz.


Kizin arkasina ikinci flasi koysam cakma sansim artar mi?

SB-700’un guzelliklerinden biri de 2’ye kadar flas grubunu uzaktan yonetebilmeniz. Bunun icin acma-kapama dugmesini Master pozisyonuna getiriyoruz (gene dugmeye basarak, yoksa “On” haricindeki modlar arasinda gezemiyorsunuz). Bu modda master olan flas (yani SB-700) TTL, M veya GN modlarinda kullanilabiliyor. SB-700’e ve 2 ayri gruba farkli pozlamalar verebiliyorsunuz. 4 kanaldan birini secerek cekimi yapiyorsunuz. Kullanmak gercekten kolay, ben bile ogrendim J
Asagida TTL ve Manuel modlarinda master haldeki SB-700’un ekrani var. Ekranlari kullanma kilavuzundan aldim, sadece Turkce’ye cevirip bir-iki yorumumu yazdim:






Simdi ilginc bir nokta: Ben ayni ayarlari D700 ile de yapabiliyorum! Yani ayni secenekler “Commander” modundaki D700’de de var. Peki SB-700’e ne gerek var, avantaji ne? Belki: 
a- Makineniz eskidir ve flaslari uzaktan yonetemiyordur (hakkaten makinen o kadar eski mi ? Hemen kosup yeni bir tane al, ne o oyle?)
bEger cekeceginiz obje yakindaysa nadir durumlarda govdedeki flas pozlamayi etkileyebiliyor (siz istemeseniz de). Bu durumda SB-700’u kullanirsaniz kafasini arkaya cevirip bunu engelleyebilirsiniz. Ben bunu daha ilk denememde yasadim.
c- Govdeden cikan isigin daha guclu olmasini istiyorsunuzdur (ornegin model uzakta).

SB-700’de kullanisli bir kablosuz mod daha var : Hizli kablosuz kontrol modu. Bu modda gruplarin guc oranlarini ve pozlama telafilerini bir seferde ayarliyorsunuz. Bu modda master flas patlamiyor.


AB gruplarinin guc orani 1 :2 oraninda:


A:B orani 1:8 oranina kadar ayarlanabiliyor.

Peki bu mod cok mu yararli? Bilemiyorum. Ben TTL veya M modunu tercih ederim.

O kadar ovduler diye gittik 50 yillik efsane manuel lens aldik, flas bir turlu istedigim gibi sonuc vermiyor, yok bu gidisle cakamayacagiz

Bunun cozumu kolay. Eger SB-700 lensteki odak mesafesini okuyamazsa (ornegin eski manuel lenslerde) flas kafasini gerekli mesafeye ayarlayamadigi icin dengesiz pozlamalar ortaya cikabilir. Bu durumda Zoom ayarini elle ayarlayabilirsiniz. SB-700 24-120mm arasina ayarlanabiliyor. Ultra-genis acida FX modunda 12mm, DX modunda 8mm’ye cekebiliyorsunuz. Iyi birsey.

Etrafi flaslarla donatip kizi etkileyelim dedik, surat masmavi arka plan turuncu cikti, sosyeteye rezil olmayi birak gitti kahve

Buradaki sorun, flaslarin varsayilan olarak gun isigina gore beyaz ayarli gelmesi. Dogal olarak tungsten ve floresan isiginda renkler biraz sapabiliyor. Bu durumda SB-700 ile gelen turuncu (standart ampuller icin) ve yesil (floresan isigi icin) filtreleri kullanacaksiniz. 


Isiklandirma/Aydinlatma Kalibi (Illumination Patterns)

Bu „illuminati“yi andiran ozellik ilginc. Hem iyi hem kotu. Ekranin sag tarafindaki dugme ile SB-700’e isigi nasil dagitmasi gerektigini hizlica soyluyorsunuz. En ustteki secenek standart (gundelik kedi-sumuklu cocuk fotolari icin), ortadaki isigi sadece orta bolgeye dagitiyor (kenarlarda karanlik olmasinin onemli olmayacagi fotolar icin, ornegin gece portresi), en alttaki ise isigi daha genis bir ortama yayiyor (ornegin grup fotograflarinda). Iste bu dugme yerinde pozlama telafisi olsaymis bari. Biraz fazla amator isi olmus.
Asagida ornekler var:


Standart mod. Simdi ortadaki yazici kutusu yerinde kedi hayal edin...
Isigi sadece ortaya veren mod. Aslinda romantik bir ortam ama boy farki asiri galiba. En iyisi siz gene iki kedi hayal edin...
Kenarlari da aydinlatan mod. Altin gununde nankor kediler...


SONUC

SB-700 iyi bir flas. Ozellik acisindan SB-600’den cok abisi SB-910’a daha yakin. Eger sadece govdedeki flastan biraz daha guclu bir flas istiyorsaniz ve “arada bir tavandan sektirsem de fena olmaz” diyorsaniz SB-400 de iyi bir flas. Ufak ve pekcok is icin yeterli. Ben Canon 5DMarkII uzerinde EX-270 de kullaniyorum, gayet yeterli oluyor ve cepte bile tasinabiliyor. SB-700 biraz buyuk:


D700 ve SB-700
Buna karsilik SB-910’dan cok daha kucuk ve hafif. Yaninda filtrelerin gelmesi de avantaj.
Turkiye’de 700 ile 900 TL arasinda fiyatlar gordum. Bu fiyata satilan benzer gucte veya daha guclu 3. parti urunler de var. Ornegin Nissin ve Yongnuo’nun uygun fiyatli ve performansli urunleri var. Diger yandan, bu flaslardan hicbiri Nikon sistemiyle %100 uyumlu calismiyor ve yapim kalitesi olarak SB-700 daha iyi.

SB-700 CLS uyumlu olmayan eski govdelerle tam uyumlu degil. Genel olarak flasi manuel kullanmaniz gerekli. SB-600’den guc olarak biraz dusuk, ama DX modda kafadaki mekanizmayla bir sekilde 50mm’ye kadar bunu dengeliyor. Eger sadece ”Slave” modda kullanacak flas ariyorsaniz SB-600 belki daha uygun (veya diger markalar).

3 yorum:

  1. Öğrenciler arasında popüler olan Yongnuo flaş modelleriyle ışık gücü açısından karşılaştırırsanız çok iyi olur... Yongnuo flaş Yongnuo flaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acikcasi %95 sahibi oldugum seyleri inceliyorum. Yongnuo alir miyim bilmem. Etrafimda o flasi kullanan da yok.
      Ama GN rakamlarindan anlayabilirsin. ISO100'de GN = Diyafram degeri x Mesafe olarak veriliyor. Bazi markalar bu degeri ISO200'de veriyorlar ki GN cok gorunsun.

      Sil
  2. merhabalar
    yenı sb 700 flaş aldım. ve d90 ile çekım yapıyorum makına ayarlarını yaptıktan sonra ' M ' modunda cekım yapmak ıstedım ama flaş 3 kez tetıkledıkten sonra çakıyor ..acıkcası 3 kez pır pır ettıkten sonra cakıyor ama autoda tek seferde. bunu nasıl tek seferde olacak sekılde manuelde cekım yapabılırım yada boyle bısey varmı yardımlarınızı beklıyorum

    YanıtlaSil