31 Mar 2012

D800 Almali miyim?

TAŞINDIK: http://halkboyleistiyor.com

Hemen kosarak almaliyiz, hem de hic beklemeden! Hala durdugunuz kabahat!

D800 cikti. Masallahi var, iyi makine. D700'u alip hemen her konuda uzerine eklemisler. Aletin bir albenisi var. Saglam ergonomik govde, tam kare 36MP algilayici, harika video destegi, DX modu vs..

Gorunen o ki ISO becerisi de D700'e yakin, yani Nikon ve Sony aradan gecen o kadar seneyi bosuna gecirmeyip derslerine calismis, 12MP'den 36MP'e cikan cozunurluge ragmen ISO ve dinamik araligi ayni ya da yakin tutmuslar. Ilk fotograf orneklerine gore 36MP cidden super detay veriyor. 5DMarkII ciktiginda test fotograflarinda daha once gorulmeyen detaylar gorulebiliyordu, simdi D800 ile 5DMarkII ile de goremedigimiz detaylari goruyoruz. D700'de olmayan video destegi de gelmis. Daha ne olsun?

Peki D800 almali miyim? Bunun cevabi, diger tum sorularin cevabi gibi: "Duruma gore degisir".

Ne durumu? Baksana herif koymus hayvan gibi 36MP'yi, DxO Mark'ta da bir numara olmus daha ne durumundan bahsediyorsun artist misin sen?

Peki ben size birsey sorayim: Birsey yeni ve en iyisi diye, onu almak zorunda miyiz? Kendinize sunlari sormaniz lazim:

- 36MP'ye ihtiyacim var mi?
- Saniyede 4 kare cekim hizi bana yeter mi?
- Elimdeki sistemim ne? Baska marka sistemim varsa Nikon'a gecmeye deger mi?
- Elimdeki makine ne icin yetmiyor? Yuksek ISO becerisi mi yetersiz? 12-16-18-21MP yetersiz mi geliyor?
- 3000 $/Euro harcamaya hazir miyim?
- 36MP ile elimdeki lensler iyi gecinecek mi?
- 36MP ile elimdeki bilgisayar iyi gecinecek mi? Yeni PC/Mac almaya gerek olacak mi?
- Hafiza kartlarim yeter mi? Yeni kart gerekecek mi (hiz ve kapasite bakimindan)?
- Elimdeki govdeden mi memnun degilim lensler mi dandik?
- Ellerim titrek mi? Incelemecilerin "tamami" 1/odak uzakligi formulunun tutmadigini, ornegin 100mm bir lensle keskin fotograf icin 1/100 degil 1/120-1/150 kullanmak gerektigini soyluyorlar. Buna hazir miyim?


Simdi elimde 5DMarkII ve D700 + grip var. Bunlarla neredeyse yapamadigim sey yok (vay be, bana bak!). 12MP benim icin cok yeterli, makro veya manzara gibi durumlarda da 21MP yeterli. Su ana kadar cektigim pozlara bakinca 12MP'nin bile yeterli oldugunu goruyorum. Zorda kalinca D700+grip ile saniyede 8 kare cekebiliyorum. D800 alsam bu avantajim kaybolacak (D800 DX modunda grip ile saniyede 6 kare cekebiliyor). Ek olarak daha hizli ve buyuk kartlar almam gerekecek (4 GB'lik kart bildigin 36lik film gibi oluyor, RAW+JPG ciddi yer kapliyor). Ayrica RAWlari yedeklemek dert olacak

5DMarkII ile titresime dikkat ederek cekiyordum, D800'de bu daha da belirgin olmus. Ucayak tasimayi sevmedigim icin elde cekim performansi onemli. Bundan ciddi ciddi korkuyorum. Zaten yamuk cekiyorum, bir de titrestirirsem gidip Ixus alayim daha iyi :)

Mali konular da onemsiz degil elbette. D700+grip+pilleri satip D800 almaktansa (D800 farkli yeni bir pil kullaniyor) arada verecegim fiyat farkina iyi bir lens alabilirim. Ayrica D800 ile elimdeki 2-3 lens de pek iyi anlasmayacak gibi, ama belli de olmaz.

Yani yani yani, sonucta D800 su anda bana uzak gibi geliyor. Tek 5DMarkII'm olsaydi da oturup dusunurdum. 5DMarkII daha iyi oldugu icin degil, yukarida saydigim durumlardan-korkulardan dolayi.

Dusunduklerim gecersiz de olabilir tabi. D800 gercekten cok cekici. 36MP'nin detaylari ve rahat kesme alinabilmesi buyuk avantaj. Alet orta formata bile kafa tutuyor yahu, daha ne olsun?

Peki 5DMarkIII almali miyiz? Ooof of...

4 yorum:

  1. 5D Mark III daha başarılı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslinda ben de oyle dusunuyorum. D800 kesinlikle en iyi detayi veren DSLR, tartismak bile anlamsiz ama "toplamda" 5DMarkIII bana daha cekici geliyor. 21MP hala muthis yeterli, ISO becerisi ve odak sistemi cok gelismis ve D800'den cok daha hizli seri cekim yapabiliyor, tam istedigim gibi olmus. Bildigin 7D+5DMarkII gibi olmus.
      "AMA" fiyatinin 5DMarkII gibi 2700$ civarina inmesi gerekiyor, 3500$ tek govde cok pahali. 3500$'a 5DMarkII+24-105L kit olarak satiliyordu. Belki Canon 2000-3000 araligina baska bir tam kare govde dusunuyordur.

      Sil
    2. mkIIsi olmayan, video da çekicüük param da var benim diyenlere mkIII yerine d800 öneririm(hali hazırda elinde canon lens varsa yine iş değişir tabi)

      kısmen daha fakirim benciler için custom firmware gh2 kulağa en hoş gelen çözüm gibi(gh3 bekleniyor seyirciler heyecanlı)

      öğrenci adamım bencilere optimum bir önerim benim de yok aramaktayım : )

      not:d800 iç mekanlarda sorun yaratabiliyor mkIIIe kıyasla. diğer alanlarda büyük bir üstünlüğü var
      not2:tamamen video performansı üzerine bir yorumdur
      not3:imla ve noktalama becerim düşüktür hor görmeyin

      Sil
    3. Video icin GH3'u beklemekte fayda var bence de. GH2 hala super.

      Sil