4 May 2013

Nikon D800 mü Canon 5DMarkIII mü?

TAŞINDIK: http://halkboyleistiyor.com

Canon 5DMarkIII incelemesi yapmayı düşünüyordum ama bu aralar çok meşgulüm, tahminen yaza uzayacak bu iş. Bu yüzden aradaki farkları ve kullanım tecrübemi yavaş yavaş yazmayı uygun buldum.

Ama önce şu sayfadan güzel bir öykü:

Boş zamanlarında etraftaki köyleri yaya olarak dolaşır, bundan büyük bir zevk alırdı. Biraz önce geldiği köy sanki terk edilmiş gibiydi. İn cin top oynuyordu. Birini bulup sebebini öğrenecek hem de bundan sonraki köyün yolu hakkında biraz bilgi alacaktı..
Köyün içinde biraz yürüdü, caminin yanına gelince bir yaşlı gördü. Güneşe karşı, duvarın dibine çökmüş, sırtını caminin duvarına dayamış, yola bir şeyler yazmak istiyormuş gibi elindeki çomakla önündeki toprağa çizgiler çiziyor hem de güneşleniyordu. Uzun, beyaz sakallarıyla yaşı seksenin üstünde gösteriyordu. Yüzündeki durgunluk ve aldırmazlıktan, bu dünyada onca yıl boşuna yaşamadığı anlaşılıyordu. Gezgin, İhtiyarın karşısına dikildi, selamlaştıktan sonra köyün neden bom boş olduğunu sordu:
İhtiyar:
“Bütün köy halkı, çoluk çocuk ağanın imecesine gittiler. Akşama gelirler.” dedi
“Ya, öyle mi? Peki, ben Mandalı köyüne gitmek istiyorum kaç saat çeker buradan?
İhtiyarın cevabı:
“Sen yoluna yürü bakalım.”
Gezgin, İhtiyarın onu iyi anlamadığını düşünerek üsteledi:
“Amca , Mandalı köyüne kaç saatte gidebilirim, onu sordum sana!”
Cevap gene aynı:
“Sen yoluna bi' yürü bakalım…
Gezgin, ihtiyarın bilgi vermek istemediğini düşündü, kızarak kendi kendine konuştu; “Ulan burada köyün bunağıyla mı uğraşacağım,” diyerek adımlarını açtı. Elli metre uzaklaşmıştı ki, ihtiyarın seslendiğini duydu:
“İki buçuk saatte gidersin!”
“Çattık belaya!” dedi kendi kendine gezgin. İhtiyara doğru döndü:
“E, amca! Deminden beri ben de sana onu soruyordum, madem biliyordun neden o zaman söylemedin?”
İhtiyarın cevabı oldukça bilgeceydi:
“Oğlum ben senin yürüyüşünü görmeden, Mandalı’ya kaç saatte gideceğini nasıl bilebilirdim?..

"Yürü de boyunu görelim" :) Yalan mı? Senin ne olduğunu, neyi nasıl yaptığını bilmeden "şunu al" diyebilir miyim? 

Evet, hangisini seçelim? D800 mü 5DMarkIII mü?

Nikon D800 incelemesinde bunun cevabını tam verememiştim. Hangisini seçmek lazım? Basit düşünürsek en iyisi şu: ......................

Gene cevabım yok. Değişkenler sınırsız. Basit düşünmek bana komik geliyor. Bilmemkaç bin TL harcayacaksın ve seçim yaparken basit düşüneceksin öyle mi? "Olum dinamik aralık 36MP mükemmel, D800 al hemen".

Canon ve Nikon sisteminin objektif ve flaş çeşitliliği gibi farklarını göz ardı edersek, sizin için aşağıdakilerden hangisi önemli?

- Ergonomi: Eline oturuşu; düğmelerin yeri ve tepkisi; kart, bağlantı ve pil kapaklarının yerleri ve sağlamlığı. Bu konuda 5DMarkIII daha iyi geliyor bana. 5DMarkII'ye göre 3-5 adım ileride ve D800'den bile daha iyi. Makineyi tek elle taşırken ya da ağır bir objektif takılıyken 5DMarkIII kesinlikle çok daha rahat. MarkIII'te başparmağa gelen bölgedeki çıkıntı inanılmaz faydalı olmuş.
Ok ile gösterdiğim bölgede baş parmağa gelen bir çıkıntı var. Bu çıkıntı bazı makinelerde süsü olsun diye konuyor ama 5DMarkIII'te ciddi yüksek, bu sayede makinenin tutuşu rahatlaşıyor.
5DMarkIII'ün (sağda) başparmağa gelen kısmındaki çıkıntıya dikkat


Benzer bir çıkıntı Olympus OM-D'de de var.
Ayrıca ön tarafında 4 parmağın geldiği bölge de 5DMarkIII'te daha ergonomik. Bunlar benim görüşlerim. D800 D700'den biraz daha iyi olsa da bence ele oturuşu açısından 5DMarkIII'ün gerisinde. D800'deki kapaklar da 5DMarkIII'e göre göre daha kötü. Nesi kötü? Örneğin D800'deki kart kapağını açtığınız zaman bir "trrr" ssi duyuyorsunuz, resmen ucuz Çin malı elektronik ürünlerdeki gibi. D700'ün kapaklarındaki tokluk gitmiş, yerine daha zayıf kapaklar gelmiş. D700 bu konuda daha iyiydi. 5DMarkIII de tam tersine, MarkII'ye göre bu konuda daha iyi ve D800'den de daha ileride. Kapağı kapattığın zaman unutuyorsun elbet ama haberiniz olsun diye söyledim.
Canon'un düğmeleri de bence daha doğru yerlerde. Nikon hala önemli ayarların düğmelerini sol-üste koymakta inat ediyor. Tercih meselesi, siz öyle seviyor olabilirsiniz.

- Çok piksel: 36 mı büyük 22 mi? Yani :) Çok piksele ihtiyacınız varsa D800 tabii ki. Peki ihtiyacınız var mı?

- ISO 25,600'de nasıl davrandığı: Sürekli çok düşük ışıkta çekim yapıyorsan. Bu konuda kararsızım. JPEG çekiyorsan kesinlikle 5DMarkIII, RAWlarda da MarkIII biraz daha iyi gibi olsa da sahneye göre D800 daha iyi olabiliyor (36-22MP farkından). Herşeyi topladığım zaman 5DMarkIII önde gibi.

- Pozlama telafilerine karşı dayanıklılığı: Manzara gibi gölge-parlak bölge karışık bir sahne çekiyorsan tonları açma-kapama işlerini çok yapıyor olabilirsin. Doğal düğün çekimi gibi (düğün sırasında ya da önceki hazırlıklar sırasında) ışığı kontrol edemediğin durumlarda da ışığa bölgesel ya da global müdahaleler yapmak zorunda kalabilirsin. Bu durumda algılayıcının performansı ön planda ve D800'ün algılayıcısı ISO1600'ün altında çok daha iyi. Kardeşimin düğün çekimlerinde bunu daha iyi anladım. 5DMarkIII'ü kullanması daha zevkli ve daha seri, buna rağmen düşük pozlamayla çektiğim fotoğrafları yaklaşık 2 stop açtığım zaman D800 inanılmaz bir şekilde bana mısın demedi. Büyülü bu alet yahu :) 5DMarkIII de MarkII'ye göre çok ileride olmasına rağmen kesinlikle D800'ün gerisinde. MarkIII'te 2 durak açtığınız fotoğraflarda gölgelerdeki kumlanmayı görebiliyorsunuz, D800'de aynı derecede kumlanmayı görmek için 4-5 durak pozlama telafisi uygulamanız lazım.

- Pozlama sistemi: Noktasal ölçümü odak noktasında mı istiyorsun? Canon'da bu özellik yok, sadece orta noktada nokta ölçüm var. Matrix ölçümde pozlama belirlenirken odak noktasına fazla önem verilmesi de bazen Nikon tarafında sıkıntı (hele ortamda yüz varsa ve senin amacın portre değilse), bu durumda Canon biraz daha çekici. Ama şimdiden söyleyebilirim ki iki makinenin de pozlama sistemi çok iyi, yeter ki nasıl davrandığını anlayın.

- JPEG performansı: RAW işlemeye zamanın yok mu? O zaman JPEG performansına bakacaksın. İki makinenin de farklı karakteristikleri var. Örneğin D800'de beyaz ayarı ve renk tonlarını doğru alabilmek için biraz uğraşmak gerekiyor (son çıkan A:1.01 / B:1.02 yazılımlarını henüz kurmadım), ama D800'ün JPEGleri ISO1000 ve altında biraz daha detay veriyor gibi. Yüksek ISO'da 5DMarkIII kesinlikle daha iyi. Ayrıca beyaz ayarı Canon tarafında çok daha doğru ve tutarlı. Ten tonlarında da Canon'u seviyorum. Canon Picture Style ya da Nikon Picture Controls ile oynayıp çok farklı tonlar yakalamak mümkün, bunu da unutmamak lazım. Her kombinasyonu denemediğim için "şu daha iyidir" diyemiyorum, sadece varsayılan JPEG profillerine baktığım zaman renk tonlarında Canon'u daha çok beğendim. Buna karşılık, biraz önce dediğim gibi, düşük ISOlarda D800 hem daha fazla detay veriyor hem de parlak bölgeleri daha iyi koruyor (ve Nikon'un D-Lighting özelliği hala piyasanın en iyisi).

- Odaklama sistemi ve performansı: 5DMarkII'den de şikayet etmemiştim çünkü uçan kaçan şeyleri çok çekmiyordum. Orta noktadan odak yapmaya alışmış ben, 5DMarkIII'e geçince şımardım :) D700 de çok iyiydi, nedense MarkIII bana daha iyi gibi geliyor. 61-51 nokta arasında fark yok, sadece 5DMarkIII biraz daha atak gibi. Bir de 5DMarkIII'ün odaklama senaryolarını seçebilmeyi sevdim. Benzer ayarlar D800'de de olsa da menülerden bu ayarları yapmak biraz daha uzun ve sıkıcı olabiliyor. 5DMarkIII'te "balerin" ya da "bisikletçi" gibi farklı senaryolar için ön tanımlı ayarlar var. İsterseniz bu ayarları da özelleştşrebiliyorsunuz. Şimdilik D800 mü 5DMarkIII mü daha iyidir diye bir karara varamadım, sadece diyorum ki Canon bu sınıfta Nikon'u yakalamış hatta belki de geçmiş. Nikon'un bir üstünlüğü var: Çoklu odak noktası seçiliyken D800 portrelerde yüzü tanıyıp anında göze odaklanıyor, 5DMarkIII bu kadar başarılı değil. Buna rağmen "D800 mü 5DMarkIII mü?" sorusunun cevabı odak sistemine bağlı değil.

- Gövde sağlamlığı: Eşit derim ben. D800'ün dandik kapaklarını saymazsak ikisi de bayağı sağlam duruyor. Gene de "sağlamlık" kriteri 3-5 ayda anlaşılabilecek birşey değil, 3-5 sene sonra gene sorarsınız :) "Çok sağlam, taş gibi" dediğimiz D700'ün dış yüzeyindeki plastikler dökülebiliyor örneğin, yapışkanla ilgili müzmin bir sorunu var. "Bu yetmez, en sağlamı olsun" diyenler zaten Nikon D4 ya da Canon 1Dx alsın.

- Dinamik aralık: ISO1600 ve altında D800, ISO1600'ün üzerinde 5DMarkIII. Peki çok fark var mı? Dikkatli ve disiplinli bir çekim tekniğiniz varsa iki makine de sizi memnun eder. Düşük ISOlarda D800'ün bir miktar üstünlüğü var, özellikle gölgelerde bu çok bariz. ISO6400 gibi değerlerde de 5DMarkIII biraz daha iyi. Manzara ya da benzeri yüksek dinamik aralık gerektiren şeyler çekiyorsanız yüksek ISO kullanmayacaksınız demektir ve bu durumda en iyi seçenek D800. Yeter ki RAW çekin :)

- Renk tonlaması ve renkleri doğru oluşturması: Bir önceki maddenin en sonunda "Yeter ki RAW çekin" dedim, sebebi renkler. D800'ün JPEGlerindeki renkleri bir türlü sevemedim. Bir mor-macenta etkisi var, ya da bazen yeşile çalıyor. RAW çekerseniz sorun yok. Varsayılan ayarlarda 5DMarkIII'ün JPEGleri bana göre daha doğru renkler veriyor ve otomatik beyaz ayarı çok daha iyi. Biraz ışıklar karıştığı zaman D800'deki ten renkleri garip bir yeşile dönüyor, 5DMarkIII karışık ışık altında ten renklerini daha iyi veriyor (JPEG tabii ki).

- Menü sistemi ve özellikler: Canon'un menü sistemi çok daha iyi, hiç tartışmasız. Nikon hala tarihi eser tren modeli menü sistemini uyguluyor, birçok ayara ulaşmak için sayfalarca aşağı inmek gerekiyor. Canon'da her menü tek bir sayfa. Bunun dışında ek özellikler konusunda çok fark yok, ikisinin de farklı üstünlükleri var.

- Markaya duygusal bağınız: En önemli etkenlerden biri, siz inkar etseniz de.

- Elindeki ekipman: Örneğin elinde 7 Nikon objektifin varsa sistem değiştirmek kolay değil.

- Çevre baskısı: :) Doğruya doğru. Aslında ikisi de canavar alet ama çevrenizdeki insanlar hala "fotoğraf Nikon'la çekilir" mantığından kurtulamadıysa onlarla ters düşmek istemeyebilirsiniz.

- Genel kullanım keyfi: Bu konuda Canon 5DMarkIII'ü tercih ederim. Alet kesinlikle "sen fotoğraf çek, ben gerisini hallederim" mantığında. Ne bir yavaşlama, ne "çekmem abi" diye itiraz etme var. D800 de kötü değil, hatta piyasada iyi örneklerden biri ama Canon çok daha iyi. Ele oturuşu, seriliği, perde sesi... Kısaca bahsedeyim:
1) Perde sesi ve titreşimi daha az. Ek olarak bir de sessiz modu var ki 5DMarkIII bu modda neredeyse kompakt makine kadar ses çıkarıyor ve perde titreşimi minimum oluyor. D800'ün sessiz modu 5DMarkII'den aşırma ve bence etkisiz.
2) Canlı önizleme konusunda Canon hala daha başarılı. Normal çekimden canlı önizlemeye geçiş daha yumuşak ve canlı önizleme sırasında çekim yapınca 5DMarkIII çok daha sessiz ve az titreşimli, Nikon D800'de hala bu işi çözememiş bence. Büyük dert değil tabi ama gene de "kullanım zevki" kategorisinde artı puan.
3) Çekim hızları arasında fark var. D800 de farklı metodlarla 5 ve 6 çekim yapabiliyor, buna rağmen önemli bir fark var: 5DMarkIII'ün tampon belleği çok çabuk boşalıyor ve karta çooook daha hızlı yazabiliyor! Farklı hızlarda Sandisk, Lexar ve Kingston CD ve SD kartlarla denedim, 5DMarkIII her durumda tampon belleği daha hızlı boşaltıp karta yazmayı daha çabuk bitiriyor ve bu fark bazen iki kata kadar çıkıyor! Bunu denemek için şunu denedim: İki makinede de tampon bellek dolana kadar RAW+JPEG çekim yaptım ve karta yazma ışığının söndüğü zamanı ölçtüm. D800 15 saniyede yazmayı bitirirken 5DMarkIII 7 saniyede, D800 25 saniyede yazmayı bitirirken 5DMarkIII 14 saniyede yazmayı bitirdi. Dosya boyutları arasındaki fark bir sebep olabilir mi? Olabilir, ya da olmayabilir. Her durumda Canon daha çabuk hazır hale geliyor, önemli olan bu. Benzer bir fark 1Dx ve D4 arasında da var, belki Canon'un kart kontrolcüsü daha hızlıdır bilemiyorum.
4) Aynı kartlarla yaptığım denemelerde, 5DMarkIII ekranda fotoğraflar arasında daha hızlı geçiş yapıyor. D800'ün ekranda fotoğrafı oluşturma hızı biraz daha yavaş ve bazen iki imaj arasında geçiş yaparken zorlanıyor gibi oluyor. Gene dosya boyutu farkı sebep olabilir. Sebep ne olursa olsun 5DMarkIII "daha seri" izlenimi veriyor.
5) 5DMarkIII'te fotoğrafları tam ekran sığdırabiliyorsunuz, D800'de ekranın bir tarafı mutlaka siyah kalıyor çünkü D800'deki LCD'nin oranı 3:2 değil. Ufak bir detay olsa da ben sürekli farkediyorum.
6) Nadiren de olsa D800 üzerindeki flaş faydalı oluyor. Özellikle ters ışıkta çok faydalı. Canon bari kompakt makinelerindeki gibi bir flaş koysaymış :)
7) D800'deki otomatik ISO çok daha gelişmiş. 5DMarkIII'e bu özellik neden gelmiyor anlamadım. Son çıkan yazılımla gelebilirdi örneğin.
8) 5DMarkIII'ün C1, C2, C3 sistemi Nikon'un rezil (kusura bakmayın ama öyle) "Custom Settings Banks" yönteminden çok daha üstün ve kullanımı kolay.

SONUÇ

Sonuç yok tabii ki. Aralarındaki en iyisi Canikon 5D800. Böyle bir makine olsa, aaah keşke olsa...

Şunu da tekrar hatırlatmakta fayda var: Bu basit karşılaştırmada objektif ve flaş sistemlerini dikkate almadım. Bunlar da işin içine girince seçim kriterleri biraz daha kompleks hale geliyor.

25 yorum:

  1. Ertan bey kısa bir şey sormak istiyordum keskinlik olarak hangisi daha fazla performans gösterir manzara konusunda Canon 5DMark3 + Tamron 24-70 mi yoksa 6D + Canon 24-70 F/2.8 L II mi manzarada daha keskin bir sonuç verir yoksa 5DMark3 + 16-35 mi daha keskindir. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 24-70 ve 16-35mm çok farklı açılar, ikisinin keskinliğini karşılaştırmamak lazım. 24-70mmler arasında, eğer Canon 24-70mm almak için 5DMarkIII'ten vazgeçeceksen hiç öyle yapma, 5DmarkIII + Tamron 24-70mm al. Canon 24-70mm f2.8 II daha iyi olsa da aradaki fark "bence" çok önemli değil. 6D-5DmarkIII farkı daha önemli bu seçimde.
      16-35mm dediğim gibi faklı bir kategori. Eğer o açıya ihtiyacın varsa alabilirsin tabi.

      Sil
  2. manzara ve portre çekimi yapıyorum da ozaman 16-35 mi alayım tamron 24-70 mi ikisi arasında kaldım o zaman 24 mm 'de hangisi daha keskin manzara çekiminde. Sizide bunalttım farkındayım ancak sizin kadar bilgi sahibi değilim bu konularda öğrenci halimle kalkıştığımdan dolayı hata yapma lüksüm pek yok şöyle söyleyim size kendim biriktirdim bu parayı. İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Son olarak bunların yerine 35MM 1.4 alsam hem portre hemde manzara çekebilirmiyim keskin olsun yeter.

    YanıtlaSil
  3. Birde tamronun renk patlamaları pek hoşuma gitmiyor. Bir kaç örnek gördüm renkler kendi tonlarından gerçek dışına çıkmıştı. şöyle söyleyim kontrastı aşırı arttırılmış gibiydi. şu anda daha çok canon 16-35 le canon 35mm 1.4

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sen 5DMarkIII + Tamron 24-70mm f2.8 VC al. Memnun kalacaksın emin ol. Geniş açı istersen de bir tane Samyang 14mm f2.8 alırsın olur biter. Tamron'un optik kalitesi sana yeter hiç merak etme. 24-70mm iyi bir aralık, hem manzara hem portre çekilir.
      35mm bir objektif almanı tavsiye etmem çünkü 35mm biraz özel bir açı. Sadece 35mm'ye bağlı kalmak seni sıkabilir, ayrıca 35mm ile portre çekmek de çok hoş değil. Boy portresi için uygun da omuz ve üzeri portre için kötü bir açı. Ayrıca manzarada da 35mm dar gelecektir.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Peki 24mm 1.4 L 1 ay sonra bi yerden 1000 lira gelecek onunlada 50mm 1.4 alsam peki... Sıkacağı kanaatine bende vardım şu an için. Ertan bey tamrondan soğumamın nedeni aslına bu fotoğraf http://www.flickr.com/photos/davedugdale/7869699456/sizes/k/in/photostream/ mor çiçekleri eminim ki sizde fark edersiniz düzgün bi ps'ten geçmediğinden dolayı mı ki böyle sizin varsa kendi çektiğiniz bi örnek gönderebilirseniz çok ama çok sevinirim yarın 3 'te arayacağım da arkadaşı aslında 1 ay geç gitse canon 24-70 alırımda 5 günlüğüne gidiyor işte ondan dolayı benim birde sigma maceram olmuştu içine bi ben girmemiştim o derece durum.Çok sağolun verdiğiniz bilgiler için sizde öğrenci olmuşsunuz emin ki anlıyorsunuzdur durumumu.Aslına bakarsanız şu anda baktım tamron bana 2000 lira gibi bir fiyata geliyor. Fiyat olarak ta iyi öğrenci olmak çok kötü bir şey :( 16-35'te 2500 liraya geliyor.

      Sil
    4. O fotoğrafta genel bir sorun var ama anlayamadım. Öyle bir örnek görmedim Tamron'dan.
      sen bırak 16-35'i Tamron al :) Öğrenciysen aslında bunlara hiç gerek yok ama bir kere heves etmişsin. D7100 ve Tamron 17-50mm f2.8 VC ya da Sigma 17-50mm f2.9 OS çok yeterli.

      Sil
    5. Ertan bey an itibarıyla 5DMark3 siparişi verdim objektif'e para bulamadım arkadaş ağustosta bir daha gidecekmiş ozamanada Allah kerim başınızı ağrıttım kusura bakmayın. Ozamana toparlayabilirsem yaz zaten okulda olmayıca çalışıp alabilirsem 24-70 L II almaya çalışacağım.

      Sil
    6. Hadi hayırlı olsun. Bari bir 50mm f1.8 alsaymışsın :)

      Sil
  4. Ertan bey yazılarınızı severek okuyorum. Bu yazınızda çok güzel yalnız vizör konusuna değinmemişsiniz. Fotoğrafcı için vizörün kullanışlılığı, büyütme oranı çok önemli. İki makinenin vizörlerini karşılaştırırsanız neler söyleyebilirsiniz. ? Kısaca artıları eksileri neler her birinin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada çok fark görmedim. 5DMarkIII'ün bakacına 1-2 milim daha uzaktan bakabiliyorsun galiba tek fark o.

      Sil
    2. Bakaçlar da özellik ve kullanım açısından bir fark var mı? Birde live view modu performansları nasıl bakaç üzerinde.

      Sil
    3. Bakaçlarında canlı önizleme yok ki, optik bakaç bunlar.

      Sil
  5. pardon evf ile karıştırdım :)

    kısaca şunu sorayım: kullanım kolaylığı açısından hangisinin bakacı bir tık önde size göre ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal çekimde çok fark yok. Gözlüğün varsa Canon'unki biraz daha rahat. 5:4, 1:1, DX gibi modlarda D800'de kullanılmayan kısım karartıldığı için D800 biraz daha kullanışlı. Ama dediğim gibi standart kullanımda fark göremezsin.

      Sil
  6. gözlük kullanıyorum. Teşekkürler cevap için.

    YanıtlaSil
  7. nasa bile nikon kullaniyor, tabi bu o en iyi demek degil ama ufak bir isaret :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NASA'nın Nikon kullanmasının çok sebebi var. En büyük sebep NASA'nın devlet kurumu olması. Neden mi? Aha:

      - İlk adam gibi Nasa ihalesini Nikon kazanıyor. O zamandan beri NASA'nın elinde birçok Nikon objektif/flaş biriktiği için ve birçok kılıfı ve aleti (kontrol kolları vs..) Nikon'a göre yaptıkları için başka bir sisteme geçmek büyük kayıp.
      - Devlet kurumları genelde demirbaşları çok uzun süreler kullanır. Uzaya son giden NASA aracında hala 8086 (ya da 80286) bilgisayar varmış :) Yani alışkanlıktan kurtulmak zor.
      - Nikon iyi (Ama Canon'la eşit derecede iyi).

      Birçok NASA teleskobunun otomatik odak sistemini Canon yapıyor. Bildiğim kadarıyla Hubble teleskobunun son odak güncellemesini de Canon yaptı.

      Sil
  8. Ertan hocam gene ben kusura bakmayın rahatsız ediyorum. 5dMark3 geldi yanında da 24-70 LII aldım; ancak geniş açı çekimleri için 24-70 yetersiz geliyor. Geniş açı objektif mi alsam yoksa flash + lee filtremi(big stooper ile) alsam bilemedim. Geniş açı için gönül isterki 17mm tse alayım ama fiyatı malum. 3rd party lenslere nedense (galiba sigma 10-20'den)hiç ısınamadım ancak gelin görünki canon lenslerde baya bi pahalı 2. elde de almış olduğum 24-105 tamir görmüş olduğu kazıklandığımı sonradan anladım :( bundan dolayı olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum. Aklımda tokina 16-28(flare problemi düşündürüyor.) birde arkadaşların zorla kafama soktuğu samyang 14mm(distortion miktarı düşündürüyor.) var. Şu anda 2500 lira ayırabilecek durumdayım. 16-35'ler 3000 lira beklesem mi diye düşünüyorum ancak haziranda ki tr ziyaretimin ardından ancak ağustosta tr'ye gidebilirim. Sizce ne yapsam Haziranda tr gittiğimde hangi alternatifi değerlendireyim yoksa bekleyip 16-35'mi alayım.
    1)600rt + samyang 14mm
    2)600rt + Lee Filtre
    3)tokina 16-28 + Lee Fltre
    Bu arada benim arkadaşla aramız açıldı büyük ihtimalle honkong sipariş macerası benim için son buldu.
    Ertan bey Kıbrısa gelirseniz mutlaka haberim olsun sizinle tanışmak bilgilerinizle muhabbetinize ortak olmak isterim. İyi akşamlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Flaşı ne için istiyorsun? Eş-dost çekmek içinse 270EX-II ya da 320EX de pekala yeterli olur.
      Geniş açıda Tokina öneririm. Yalnız almadan bir şekilde boyutlarını öğren çünkü alet hem büyük hem de ön lensi bayağı bombeli. Ben Nikon 14-24'ü taşımaya üşeniyorum mesela.
      Samyang daha geniş, daha ucuz ve herkes iyi diyor. Ben kullanmadım. Samyanglar optik olarak ortalamanın üzerindedir, hatta bazı objektifleri Canikon muadillerinden bile iyi.

      Sil
  9. Flash'ı dergilerde bulunan sıçrama , su damlası birde şu akvaryumun içine meyve atıyorlar onlar hoşuma gidiyor.Bir de samanyolu fotoğraflarında ortamı biraz olsun aydınlatabilmek için flash patlatıyorlarmış. Sizin nikon 14-24'ün tırnağı kadar olmaz biliyorum samyang 14mm şu testleri buldum http://www.photozone.de/canon_eos_ff/595-tokina162828eosff?start=1
    http://www.photozone.de/canon_eos_ff/532-samyang14f28eosff?start=1
    bu test'e göre samyang daha iyi ancak distortion için http://epaperpress.com/ptlens/ bu programı adobeye ekliyormuşuz otomatik düzeltiyormuşta bilmiyorum milky shotlarda baya hoşuma gidiyor bir nevi onun için almak istiyorum. Gündelik kullanım için 24-70'i kullanırım. Keskin çekim yapsın boyutun problem olacağını zannetmiyorum zaten yeni bi objektif alırsam 2 tane objektifim olmuş olacak. Tokinanın flare etkisi aklımı kurcalıyor. Sizin gözleminiz nedir bu konuda. Bombe olmasının dezavantajı nedir? Flash olarakta dediğinize hak verdim. Uygun fyatlı bir flash bana daha iyi olacak. Tokinayıda övmeyen yok ancak samyangta 14mm baya geniş :) Hangisini alayım şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yansıma sorununu boşver, Tokina al.
      Bahsettiğin tarz çekimler için uzaktan kumanda edilebilen flaş lazım. 270-EXII ve 320-EX uzaktan kontrol edilebiliyor ama 5DMarkIII bunları kontrol edemiyor. Bunun için ST-E2 alman lazım.

      Sil
  10. Tokina için siz böyle diyorsanız tamamdır ozaman. Tetikleyici olarak Yongnuo YN-622C ler var bunlar 75$'a ebaydan getirtebiliyorum. Gümrükte takılma olmuyormuş galiba. Bunlardan alsam st-e2 500 lira tr'de çünkü Yongnuo'lar speedlight flashlarla kullanılabiliyor mu? Baya fark var çünkü fiyat olarak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yongnuo'yu Canon flaşlarla kullanabilir misin bilemiyorum. Canonturk'teki forumda bir sor bence.

      Sil