26 May 2013

Bu fotoğraf iyi mi kötü mü?

TAŞINDIK: http://halkboyleistiyor.com

Bazen bir fotoğraf görürsün. Önce gözüne iyi gelir. Sonra "yok yok o kadar da değilmiş" dersin. Sonra baktıkça gözün alışmaya başlar yavaş yavaş... "Fena değilmiş be" dersin. Sonra "şurası şöyle olsaymış keşke... Böyle olmamış ben daha iyi çekerdim" dersin. Sonra "iyi de aslında" diye düşünürsün.

İki arada bir derede fotoğraf tekniği :)

İlk örnek. Birşeyler güzel, ama birşeyler kötü. Bunu çekerken amacım farklı birşeydi ama sonradan fotoğraflara bakarken bu şekilde kesmenin daha ilginç olacağını farkettim. Fotoğrafla ilgili üç tartışma konusu:
- Geometrik bir denge (ya da dengesizlik) var. Şöyle göstereyim:
Geometrik dengeyi yukarıda gördünüz mü? Toprak, ağacın gövdesi ve dalları. Görünüş biraz asimetrik. Hatta sağ taraftaki belli-belirsiz ışık tonlaması farkı bile dengeye katkıda bulunuyor.

- Fotoğraf kafada soru işaretleri uyandırıyor: Bu ağaç nerede? Tepesinde ne var? Güneş mi doğuyor arkadan? vs..
- Renkler neden böyle? Tonlama iyi gibi de kötü gibi de. Şöyle birşey olsaymış örneğin:
Bilmem? Belki...



Bu da benzer. Doğrusal yatay ve düşey geometrik şekillerle martının dairesel hatları karışmış. Aslında denge falan yok, sadece göze "ilginç" geliyor. Siyah-beyaz tonlama olmuş mu? Neden 1:1 oran kullanılmış? Bence saçma. Çok özel bir amacın olmadığı sürece 1:1 kadrajı sevmiyorum. Gene de fotoğraf ilginç. Sol üstte bir obje daha olsaydı (örneğin ufak bir tekne) üçgen bir denge olacakmış (sol alttaki bank, sağ ortadaki bank ve martı, sol üstteki tekne). Belki düşey 5:4 kadraj kesme denenebilir (fotoğrafın orjinali 36MP, yukarıda gördüğünüz 4,5MP'lik kesmenin ufaltılmış hali. Yani aslında kesecek çok şey kalmamıştı :) ).

Fotoğraflarınıza bu şekilde bakmaya çalışın. "ISO kaç?" herşeyin cevabı değil :) Yukarıdaki sorular da herşeyi çözmüyor, ama iyi bir başlangıç :)

1 yorum:

  1. สล็อตออนไลน์ ยอดฮิตกับ PGSLOT เว็บน้องใหม่เแตกง่าย ปลอดภัย สะดวกเล่นได้ทุกที่ทุกเวลา รวยทางลัดได้ง่ายๆ สนุกจนลืมเวลาก็ PG SLOT ที่นี่ที่เดียว

    YanıtlaSil