3 Eki 2012

Canon 550D ve Sony NEX-5N


TAŞINDIK: http://halkboyleistiyor.com



Sun Tzu'nun "Savas Sanati" kitabindan bir laf var (I Ching - Degisiklikler Kitabi da olabilir, hangisindeydi tam hatirlamiyorum): "Devlette pozisyona adam atarsaniz ulke kalkinir gelisir; adama pozisyon bulursaniz ulke felakete suruklenir." Tanidik geldi mi? Turkiye'deki isletme ya da Imam Hatip kokenli (ogretmenlikle uzaktan yakindan alakasi olmayan) milli egitim mudurleri geldi aklima (daha niceleri var)...


Amatorler DSLR secimlerini de boyle yapiyor. Aslinda "DSLR secimi" tabiri kulliyen hatali, "adama gore pozisyon uydurmak"la ayni sey. Senin asil secmen gereken sey "sistem". "Bana hangi sistem uygun" sorusu yerine "hangi body (ne yazik ki "govde" yerine "body" demek moda bu aralar) ISO3200'de daha iyi?" sorusunu sorarsan bastan 1-0 yenik basliyorsun.

Govde secimi yapmadan once dusunmeniz gereken bazi seylerden burada ve burada bahsetmistim.

BIZ GENE DE IKI BAMBASKA SISTEMDEN IKI GOVDE SECELIM, VE KARSILASTIRALIM

Canon'un 18MP'lik algilayicisi cok kotu (hala en cok satan makinelerde kullanilan algilayicidan bahsediyor, ama olsun...). O kadar piksel o kadar algilayiciya konur mu (16-20-24MP'likler cikti, hala Canon icin ayni laf soyleniyor)? Bir suru gurultu var, dinamik aralik kotu, renkler zaten soluk rezil gibi. Halbuki Sony'nin 16MP'lik algilayicisi oyle mi (hani 18MP coktu?)? Bas ISO'yu git, bana misin demiyor (vay vay)! Renkler de cok canli ve gercekci (gercek hayatta o kadar canli renk goruyor musun? Ama kime anlatiyorsun...). Dinamik araligi da tam karelere yaklasiyor (DA'nin ne oldugunu ne ise yaradigini biliyormus gibi...).

Tanidik geldi mi? 5DMarkII ciktiginda "21MP cok fazla, 12MP herkese yeter" diyen Nikon ve fanatikleri simdi 36MP'yi ove ove bitiremiyor (ne kadar muhtesem olsa da cok ciddi dezavantajlari da var). Simdi Canon "bizce 22MP tam kare icin optimum rakam" diyor :) Canon'a gore 22MP objektifler icin optimum rakam. Yarin 46MP'lik EOS-3 ciktiginda "mikrolenslerde bilmemne yaptik ayrica Digic 6 o kadar iyi ki takla atiyor bu yuzden objektif sorunu kalmadi" deyiverip Canon fanatiklerini rahatlatirlar :)

Bu yaziya 550D-5N karsilastirmasi yapmak amaciyla basladim, ama bir turlu karsilastirma fotograflarini duzenlemeye zaman bulamadigimdan kisa kesip yorumlara gecmeye karar verdim. Yanyana her ISO'da farkli sahneleri yanyana getirmek yorucu ve zaman aliyor, bu seferlik idare edin :) Toplamda 150'nin uzerinde fotograf cekmisim, asagidaki yorumlar bu fotograflara dayaniyor.

Aletler asagidaki gibi:


Rahatca goreceginiz gibi NEX'in govdesi ufacik, ama 50mm f1.8 OSS gibi bir objektif takinca kalinligi 550D + 50mm f1.8 ile ayni oluyor. En buyuk fark boyda: 550D optik bakaci ve flasi yuzunden yuksek kaliyor. Ek bir-iki iyilestirme de eklenince 5N'in yuksekligi bayagi az.

550D bazilarinin eline oturmuyor, ufak geliyor. Ozellikle agir objektiflerde bu durum normal. Bunu cozmenin en basit yolu yukaridaki gibi bir alet alip takmak. Ben ikisini hic ayirmiyorum (550D'nin pil kapagini bulamiyorum, yani artik ayirmak mumkun degil :) ). Alttaki aleti takinca Canon 200mm f2.8L gibi objektifleri tasimak daha rahat oluyor.

KULLANIMDA FARKLAR

Nex-5N'de harici olarak 9 tus var: Cekilen fotograflari izleme, video cekim, menu, tekerlegin etrafinda 4, tekerlegin ortasinda ve ekranin sag-alt kosesinde olmak uzere. Bunlarin bir kismi ozellestirilebiliyor. Tekerlegin sag tarafindaki tus ve ekranin sag-alt tarafindaki tuslara bircok fonksiyon atayabiliyorsunuz. Ayrica tekerlegin ortasindaki tusa basip bir cesit hizli erisim menusuyle ek ayarlari da yapabiliyorsunuz. Dokunmatik ekran bazen ise yariyor (ornegin odak noktasi secerken).

NEX serisinin menuleri rezalet. Daha once NEX-5N incelemesinde bundan bahsetmistim. Bazi ayarlar alakasiz menulerin altina gizlenmis. Mod degistirmek icin de menuye girmeyi gerektiriyor. Ben genelde Av modunu kullandigim ve bircok ayari onceden yapip dokunmadigim icin alistim sayilir.

Canon 550D'de 15 adet harici tus var. Ek olarak mod tekeri de gozunuzu optik bakactan cekmeden rahatca degistirebildigini sekilde sag tarafta yerini almis. Ele daha iyi oturuyor ve ayar degistirme "genel olarak" daha hizli. Ayrica Magic Lantern gibi mukemmel bir yazilim var ki 550D'yi bambaska bir alete donusturuyor ama bu artik baska bir yaziya...

Eger ikide bir ayar degistiriyorsaniz NEX serisi zaten size gore degil. Belki NEX-7 ve yeni NEX-6 daha iyidir, ama onlarda da manu sacmaligi devam ediyor. Canon'un menuleri 40D ve 450D'den itibaren mukemmel: Butun ayarlar mantikli sekmelerde yerli yerinde ve her sekme sadece tek ekran kapliyor, yani bazi markalardaki gibi aradiginiz ayara gitmek icin asagi inmek zorunda kalmiyorsunuz. Ben, yukarida da anlattigim gibi, A modunda cekim yapiyorum ve surekli RAW+JPEG cekiyorum. ISO, pozlama telafisi, seri cekim ya da gecikmeli cekim gibi ayarlara tek dugmeyle ulasiliyor ve bunlar genelde tek ihtiyaciniz olanlar.

Odaklama hizi acisindan genelde 550D onde. Ayrica 550D odakladigi objeleri daha iyi takip edebiliyor. NEX-5N daha yavas olmasina ragmen cok kotu degil. Su ana kadar 5N'den tek sikayetci oldugum yer bir ucak gosterisiydi. 50mm f1.8 OSS ve 18-55mm kit objektiflerin odak hizi bana cok yeterli geliyor.

NEX serisi, diger aynasizlar gibi, video sirasinda odaklama yapabiliyor. NEX objektifler bu konuda cok iyiler. Odaklama sessiz ve hizli, ayrica OSS harika. 650D haricinde hicbir Canon video sirasinda surekli odaklama yapamiyor.

OBJEKTIF SECIMLERI

Artik herkesin bildigi uzere, NEX serisinde hala eksik objektifler var ve Sony bu konuda yavas davraniyor. Neyse ki yeni yeni Sigma, Zeiss, Tamron ve bazi Cin-Kore firmalari da NEX bayoneti icin objektiflerini duyurdular. Ayrica mevcut Sony objektiflerinde hepsi iyi (16mm f2.8 dahil, ister inan ister inanma). Ayrica kisa flans mesafesi ve mukemmel odak vurgulama (focus peaking) ozelligi sayesinde manuel objektif kullanmak icin de en uygun sistemlerden biri NEX. Ben su anda NEX-5N'de 4 Nikon objektif kullaniyorum. Ek olarak LA-EA1 ve LA-EA2 donusturuculer sayesinde Sony Alpha objektifleri de NEX'te kullanabiliyorsunuz. LA-EA2 pahali olmasina ragmen icinde kendine ozel odaklama sistemiyle geliyor (Sony Alpha A55 ayarinda odak sisteminiz oluyor).

Canon 550D'ye envai cesit Canon, Sigma, Tamron, Tokina, Zeiss vs.. objektifleri takabiliyorsunuz. Gene kisa flans mesafesi sayesinde Canonlar'a her turlu manuel objektif takilabiliyor ama ufak sayilabilecek (tam karelere gore) optik bakaci yuzunden manuel odaklama cok kolay olmuyor, odak dogrulayici (Focus confirm) cipli bir adaptor bulmaniz lazim.

Sonucta, objektif secimi acisindan Canon piyasanin en iyisi, buna ragmen NEX'teki mevcut objektifler de kotu degil ve bircok amatore yeterli.

FOTOGRAF KALITESI

Iki govdeyi karsilastirmak icin farkli ISO degerlerinde ve 5 farkli senaryoda 150'nin uzerinde cekim yaptim.



Adobe Bridge ve Adobe Camera RAW kullanip renkleri benzetmek icin beyaz ayarlariyla biraz oynadim. Otomatik beyaz ayari modunda NEX ve 550D'nin davranislari farkli, bu yuzden beyaz ayarini ACR uzerinden ayarladim. Bazi yerlerde tungsten kurtarirken bazilarinda ACR'de otomatik beyaz ayari daha iyi sonuc verdi.

Genelde "Neutral" ya da "Flat" profillerini kullanip sonradan renk ve kontrast gibi ayarlari yapmayi ercih ediyorum, ama burada kamera profili olarak "Adobe Standard" kullandim. Bu profil iki makinede de daha dogru renkler verdi, buna ragmen markalarin ve hatta farkli modellerin renkleri yorumlamasi farkli farkli. 5DMarkII ve D700'de benzer renkleri alabiliyordum ama bunlarda benzer renkleri almak daha zor.

550D'nin 1.6x Nex-5n'nin 1.5x kesme carpani var. Canon'un ayrica 2MP'lik onemsiz bir avantaji da var. Bazi sahnelerde (ornegin ilk senaryo) ayni kadraji almak icin makineleri oynatmak yerine ayni yerden cektim ki bu farklar hangisine avantaj yaratacak goreyim.

Canon'da 50mm f1.8 II, Sony'de 50mm f1.8 OSS kullandim. Diyaframlari f8-11 arasinda tutmaya ozen gosterdim ki kalite farkini objektif belirlemesin.

Senaryo 1

Degisik ISO degerlerinde renklerin degisimini gormek icin. f11 diyafram kullandim.

Sonuclar:
- Dusuk ISO'da 1.6x kesme carpani ve 2MP'lik (onemsiz de olsa) piksel avantaji sayesinde 550D biraz daha fazla detay veriyor.
- ISO yukseldikce NEX daha az bozulsa da fark cok cok az, hatta yazilarda 550D'nin ustunlugu var bile denebilir.
- Iki govdenin de JPEG isleme yontemi farkli. Varsayilan ayarlarda (yani fabrika cikisi diyelim) NEX daha keskin ve kontrastli kareler verirken 550D daha yumusak ve dusuk kontrastli kareler veriyor. Tabi govde icinden bu ayarlari bir miktar degistirmek mumkun.

ISO3200
ISO6400
Sagdakiler 550D, soldakiler NEX-5N.

Senaryo 2

Golgelerdeki performansi gormek icin. -3EV'de cekilmis sahneye +3 pozlama telafisi yapinca golgeler ne hale geliyor ona baktim. Burada ISO100 ve ISO800 kullandim

Bazi sitelerde fotografa arti pozlama telafisi verince Canon algilayicilarin cortladigini, 16MP'lik Sony algilayicilarin ne kadar mukemmel oldugunu anlatiyorlar. Bu ne kadar isinize yarar bilmem. (Bu yazida sayisal makinelerde golgelerde ne kadar az bilgi saklandigini anlatmistim ve fotograflarinizi biraz fazla pozlamayla cekmenizi onermistim)

Yalniz, +EV uygulamadan orjinal fotograflari gostermek istiyorum:

Tam goremiyorsaniz fotografin uzerine tiklayip acin. Alttaki 550D ustteki NEX-5N. MSPaint'teki sikistirmadna dolayi biraz kayip oldu ama hala acikca goruluyor: Ayni ayarlarda, ayni kosullarda golgelerde Canon daha fazla detay veriyor!!! Neden bilemiyorum. Ikisi de RAW dosya, ikisine de ayni ACR profili uygulandi. Bunu aklinizda tutun.

Evet. +3EV uygulayinca NEX-5N daha temiz bir sonuc verdi. Hatali dusuk pozlama yaparsaniz ya da cok kontrastli bir sahnede golgeleri acmak isterseniz NEX daha iyi bir secim. 550D'de 1.5-2EV'ye kadar cok sorun olmuyor. Bunun yaninda, Canon orjinal cekiminizde golgelerde biraz daha detay gosterecek.

Senaryo 3
Gene -2EV pozlama telafisi ile cekilen sahneye +2EV uygulayinca renkler nasil degisti ona baktim

+2EV uygulayinca renklerde bozulma olmadi (ISO100). Cok golge olmadigi surece 550D NEX kadar iyi. Bantlasma ya da asiri gurultu goremedim.
Senaryo 4

-5EV ile basladim (ISO100), ISO'yu arttirarak 6400'e kadar cikardim (yukaridaki -4EV). Ayrica -5EV'lik ISO100 pozuna ACR'de +5EV pozlama telafisi uygulayip RAW dosyalarinin performansini karsilastirdim. Kadraji ayni tutmak icin 550D'yi biraz yaklastirmak zorunda kaldim
ISO3200. Fotografa tiklayip buyuk halini acin. Gene soldaki NEX sagdaki 550D. Fark var mi?

Gene neredeyse hickimsenin yapmayacagi bir is yapip ISO100'de cekilmis fotografa (neredeyse zifiri karanlik) +5EV pozlama telafisi uyguladim. Cambazlikta NEX-5N daha iyi :) Artik neye yarayacaksa...

Senaryo 5


Tüy testi :) f11'de enstantaneyle oynayip ISO100-25600 arasinda cekimler yaptim. Ayrica objektifleri de (50mm f1.8) farkli diyafram degerlerinde karsilastirdim (Sonuc: Sony daha iyi ama bekledigim kadar fark goremedim. OSS cok etkili).
ISO800

ISO3200

ISO6400

Kazanan? Siz karar verin.

PEKI NEDIR YANI?


Bir DxOMark puanlarina bakiyorum, bir yanyana koydugum fotograflara bakiyorum... Tabi ben DxOMark gibi bilimsel testler yapamiyorum. Tek yapabildigim makineleri yanyana koyup karsilastirma yapmak. Iki alet de cok iyi, iki aletin fotograf kalitesi de herkese yeter.

7D ciktigindan beri 3 yildir piyasada olan 18MP'lik Canon algilayicisi hala cok iyi. 16MP'lik Sony algilayicisi da muhtesem. Gordugum kadariyla normal bir kullanici icin aradaki fark DxOMark'in puan farki kadar onemli degil. +3EV ya da daha fazla pozlama telafisi yapmiyorsaniz ya da ISO12800 gibi sacma sapan ISOlarda cekim yapmiyorsaniz 550D herkese yeter (ISO12800'de 5N daha iyi).

NEX-5N zaten iyi. Govde ve sistem olarak dertlerini onceki yazilarimda ve yukarida kisaca anlatmistim. Alip da fotograf kalitesinden sikayet eden duymadim. Donen ve dokunmatik LCD ekrani da bazen avantaj.

Ben ikisini de kullaniyorum, ikisinden de memnunum. 5DMarkII'yi kayincoya kaptirdiktan sonra 550D'den pek sikayet etmedim (acikcasi surpriz oldu). 5DMarkII'ye gore cok hafif ve ufak, ve ISO1600'un uzerine cikmadigimdan 550D bana yetiyor.

6 yorum:

  1. Canon'un dxomark sonuçlarındaki kadar kötü olmadığını, D5100'ün 550D'yi ezip geçmediğini anlatmaya çalışıyoruz ama nafile.

    YanıtlaSil
  2. Sony nex yari amatorler icin mukemmel bir alet, cok hafif ve her cantaya sigiyor. Ayrica yeni cikan 16-50 lens ile boyutu daha da kuculuyor. Ben cok memnunum.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar. Kız kardeşim için giriş seviyesi dslr cihaz arayışı içerisindeyim. Sony nex 5N'den sonra çıkması ve fiyatının uygun olması dolayısıyla Nex F3 ilgimi çekti. Fakat kız kardeşim bir akrabada bulunan 550D'den istiyor. Ben bayan olmasını da hesap ederek Sony'nin boyutlarının taşıma açısından daha avantajlı olacağını düşünüyorum. Ama 550D'ye göre performansı ne derece iyi/kötü size sormak istedim. Siz kendi kardeşinize alacak olsanız hangisini alırdınız? Neden? İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben olsam NEX alırdım ama benim kardeşim fotoğrafla pek ilgilenmiyor. Eğer senin kardeşin elinde DSLR tutmayı seviyorsa 550D iyi bir seçenek. NEXlerin odaklaması biraz daha yavaş ama boyut ve hareketli ekran gibi avantajları var (550D'ye göre). Fotoğraf kalitesi birbirine yakın.

      Sil
  4. Merhaba,
    2 yıl Sony a850 kullandıktan sonra canona geçtim ve 6 aydır 550d kullanıyorum.Sony nin yeni gövdeleri nasıldır bilmiyorum fakat 550d kullanmaya başladıktan sonra nerdeyse her çektiğim fotografta oha falan oluyorum. Sony de her fotografa beyaz ayarı yapmak zorunda kalıyordum. hiç bir zamn istediğim tonları tutturamıyordum. Tüm raw işleme yazılımlarını denedim bu yüzden. şuan 550d de nerdeyse hiç beyaz ayarı yapmak zorunda kalmıyorum. 550d çok daha doğru pozluyor, orta tonları çok iyi, aydınlık alan derinliği dahi iyi,dinamik alanı garip ama daha iyi ve doğal,ters ışıkta, yüksek iso performansında,AF de, raw işleme yazılımında,FF a850 den çok iyi. tek sıkıntısı detaysız alanda bazen oluşan bantlanma,kalitesiz ve özensiz yapılmış gövdesi. Bir daha sony mi? çok zor.

    YanıtlaSil