5 Eki 2012

Yeni Sigma USB istasyonu

Photokina'da duyurulan bazi urunler digerlerinin golgesinde kaldi. Bunlardan biri de Sigma'nin yeni USB istasyonu.

DSLR govdeleri artik teknolojik anlamda cok gelisti (bence hala zamanin teknolojisinin gerisindeler, ama bu ayri bir konu). 50 yil oncesinin govdeleri ile simdikiler arasinda teknolojik acidan muthis farklar var. 50 yil once bir fotografciya "Yazilim ile govdeye yeni ozellikler ekleyebiliyorsun ve cektigin fotografi kablosuz ag sayesinde aninda internete ya da bilgisayarina aktarabiliyorsun" desen "Yazilim? Kablosuz ag? Internet?" derdi :)

Artik objektifler de eskisi gibi iki cam bir odak halkasindan ibaret degil. Iclerinde otomatik odaklama bilgisayarlari var, odak motorlari muthis gelisti ve bazi sistemlerde titresim azaltici sistemler var. Bazi objektiflerde ek tuslarla farkli fonksiyonlara ulasabiliyorsunuz (Samsung NX serisinde ornegin). Durum boyle olunca objektifler yavas yavas "programlanabilir" hale geldi. Ornegin odak hatasi icin servise gonderdiginiz objektifler bilgisayarli sistemlere baglanip duzeltilebiliyor.

Sigma'nin yeni duyurdugu aleti de benzer. Ilk haberini okudugumda "Sigma USB hub mi yapmis?" demistim. Aslinda bu aletin muthis bir potansiyeli var:

- Objektifin yazilimini degistirebiliyorsunuz. Sigma yillardir yeni cikan govdelerle uyumu saglamak icin eski objektiflerindeki yongalari ucretsiz degistiriyordu, simdi bu isi yazilimla siz yapabileceksiniz.
- Otomatik odak hatalarini yazilimla duzeltebileceksiniz. Bu sorun her markada var, ve boyle bir sorunu evimde kendim cozebilmeyi tercih ederim. Ikinci bir makineniz varsa ve objektifi ikisinde de kullaniyorsaniz belki bu sorun olabilir cunku ayarlamayi sadece objektifin uzerinde yapiyorsunuz. Ornegin "su makinede su ayarda, digerinde bu ayarda calis" diyebilsen cok iyi olurdu.
- Odaklama mesafesini sinirlayabiliyorsunuz. Ornegin surekli makro cekiyorsaniz "sadece 5-75cm arasinda odak yap", kus cekiyorsaniz "10 metrenin altina inme" diyebileceksiniz ki bu pekcok kisi icin cok faydali. Bunu yapmak icin objektifin uzerine ek dugmeler koymaya gerek kalmiyor (maliyet azalacak ama bu fiyatlara yansiyacak mi bilmem. Belki objektifin boyutu hafif azalabilir).
- OS (Sigma'nin titresim azaltma sistemi) sisteminin surekli mi yoksa sadece cekim yaparken mi calismasi gerektigini ayarlayabiliyorsunuz. Bu ayar bazi kompaktlarda var.
- Odaklama hizini ayarlayabiliyorsun. Hizi cok arttirabilecegini sanmam ama azaltabilmek iyi birsey cunku bazen hizli odak yapayim derken odak hatalari oluyor. Eger cok hizli odaklamaya ihtiyacin yoksa odak hizini biraz azaltip dogru odaklama yuzdesini arttirabilirsin. Ayrica video sirasinda biraz daha yavas odaklama her zaman daha faydali. Bence muthis bir uygulama.

Simdilik gorebildigim ozellikleri bunlar ama bu sistemin onu cok acik. Birseyin icine programlanabilir yonga koyarsan yapilabilecek seyler senin hayalgucunle (ya da bir Japon'un :) ) sinirli. Sigma'nin yeni objektifleri buna uyumlu olarak cikacakmis, ve bazi pahali objektiflerle (ornegin 120-300mm f2.8 OSII) beraber de gelebilirmis.

Bir de ek: Sigma'ya gore yeni 35mm f1.4 DG, Nikon 35mm f1.4 AF-S'den daha iyiymis. Dusunenlere duyurulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder