16 Eki 2012

Nasil yildiz olunur?


Su anda Sili-Arjantin macini seyrediyorum. Ilk 20 dakikada Sili durumu 3-0 yapabilirdi, o kadar inanilmaz goller kacirdilar. Arjantin kilitlendi, ne yapacagini sasirdi resmen.
Sonra Messi aradan kacti, bir defans oyuncusunun belini kirdi, sonra kaleciyi Platoon pozisyonunda dondurup fotografini cekti ve golunu atti. 2-3 dakika sonra Hugiain bir defans oyuncusunu gecti, digerinin ters tarafina kacip sol ayakla doksana takti: Al sana 2-0.
Yildiz nasil olunuyormus?

Nasil maymun olunur

Once ufak yastan futbola baslarsin. Sabahtan aksama dana gibi kosarsin, arada topa vurursun, labutlarin ustunden sicrarsin aralarinda kosarsin falan. Taktik maktik, oyun yapisi, strateji, psikoloji gibi seylerden haberin olmaz. Ne geregi var ki?
Sonra 18 yasina gelip bir takimla profesyonel sozlesme imzalarsin. Az cok topa vurmayi biliyorsan spikerler sana "Genc ..." derler. "Bu cocugun gelecegi var" derler, "Yeni Hagi/Messi/Maradona" derler. Sonra bir bakarsin kulup seni yere goge sigdiramiyor, gazetelerde senin hakkinda methiyeler duzuluyor, hergun televole tarzi programlarda "genc yildiz", "buyuk yildiz" seklinde ismin gecer. Gelsin citir kizlar gitsin mankenler, bir cebinde Ferrari anahtari digerinde 4x4 (gundelik kullanmaya). Anam n'oluyo, butun takimlar pesinde! Hayatta aklina gelmeyecek paralar alirsin, seyirciler seni sirtinda tasir. Arada da gol atarsan ya da iki asist yaparsan artik senden iyisi yok.
Buyuk yildiz oldun ya?
Avrupa'da ya da dunya kupalarinda televizyonlarda gazetelerde "bizim degerimiz su kadar yuz milyon Avro, halbuki karsiki takima bak, yazik lan" laflarini duyarsin/okursun.
"Oha n'oluyo lan cosuyoruz acaip baksana? Manyak gibiyiz olum!"
Teknik direktorun tebesirden tahtadan bahseder, en formda oyunculari takima almaz. Ustunlugunu kabul ettirecek ya, cunku kendi de buyuk yildiz masallah!
Sonra ne olur?
En akla gelmeyecek fason takimlar senin takimini eler! Kulup ya da milli takim farketmez, en dandirikten takima karsi gol pozisyonu bile bulamadan maci tamamlarsin.
Ulan o kadar da buyuk yildizdik, ne oldu boyle bize?
Maymun nasil olunuyormus?

Turkiye'de saysan her takimda en az 5 yildiz var. Bazilari "buyuk" yildiz. Milyonlar aliyorlar, Avrupa'da bircok futbolcu o kadar para almiyor. Her transfer donemi olayli. "Kime gidecek? Avrupa'ya gidecek mi? Parasini begenmedi!" Peki Avrupa'daki kaliteli liglerde bunlarin kaci oynar? Ben icimden saymaya basliyim: 1, 2, ... 3?
Bana kalirsa butun kulupler birlesip bir ust sinir belirlemeli ve herkese en fazla o kadar vermeli. Begenmeyen Turk futbolcusuna da "tamam git Avrupa'da oyna" demeli. Turk futbolu baska turlu duzelmez arkadas.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder