4 Nis 2012

Nikon'da Ozellestirilebilir Fonksiyonlar - Otomatik Odaklama (a)

TAŞINDIK: http://halkboyleistiyor.com

D700 eskidi. Neden? Cunku D800 cikti. Ahahahahaaaa :)  Yalan tabi. Tas gibi hala tu tu tu masallah. Ayni sekilde 5DMarkII de eskimedi. Hatta 5D bile hala muhtesem. Efsaneler olmez. (Olurlerse sehit deriz olur biter, malum bu aralar hukumet elinin degdigine sehitlik dagitmakla mesgul. Ankara’ya yakinsaniz kendinize bir sehitlik unvani kapatmaya bakin, olmadi Bakan Sahin’e mektup yazin onun eli bol)

Elinizde D700 varsa ve ”En yenisi benimki olmali” hastaliginiz yoksa (iki yilda bir ben yakalaniyorum), yenisini almak icin gercekten gecerli sebepleriniz olmali. Bu sebepler farkli forumlarda ve sitelerde tartisildi, ben daha detaya girmiyorum.

Konunun disina cikmayalim.

Elinizdeki herhangi bir elektronik aleti ne kadar efektif kullaniyorsunuz? Etrafimdaki arkadaslarimdan edindigim tecrubeye gore, bir alet satin aldiginda kullanim kilavuzunu okuyanlarin orani istatistik olarak anlamsiz olacak kadar kucuk. Yani kitap okumayi zaten gectim, para verip aldigin aleti bile kullanmayi deneme-yanilma ile ogreniyoruz. Ben arabalarin kullanma kilavuzuna da bakiyorum. Yeni arabalarin radyolari bile acaip karmasik geliyor, ya da hic beklemediginiz bir dugme hayatinizi cok kolaylastirabiliyor.

Fotograf makineleri de boyle. Bircok forumda ”5DMarkII aldim, ISO’yu nasil degistiriyoruz” tarzi sorulmamasi gereken sorulari goruyoruz. Karmasik fonksiyonlari anlarim ama ISO degistirmeyi de oku be adam (ya da bayan!)!

Ama bazi fonksiyonlar oyle kolay olmuyor. Bazilarini okusaniz bile anlamiyorsunuz. Anlamak icin ya daha once o isi yapmis olmaniz gerekiyor ya da birebir denemek. Ornegin flas fonksiyonlarini sadece okuyup bir seferde ogrenebilen delikanli arkadaslar hemen kosup IQ testi yaptirsin.

D700’deki fonksiyonlarin cogu tum Nikonlar’da ortak, dolayisiyla asagidaki ozel fonksiyonlari ogrenerek diger Nikon govdelerindeki fonksiyonlari da buyuk oranda anlamis olacaksiniz.

Butun hepsini anlatmaya calismak deli sacmasi. Zamanim oldukca eklerim.

OZEL AYARLAR (CUSTOMS SETTINGS)

D700’de ozel ayarlar menusu asagidaki gibi:


 
Bendekinde Turkce menu yok, Turkiye’de satilanlarda da yok diye biliyorum.
Basliklar zaten buyuk oranda kendini anlatiyor. Sirayla baslayalim:

a Autofocus (Otomatik Odaklama)

A1 AF-C priority selection
AF-C, otomatik odakli seri cekim modu demek. Bu ayardaki secenekler:

-          Relesase: Seri cekim modunda makine odaklamaya calisiyor, ama siz deklansore bastiginiz anda fotograf cekiliyor. Yani makine odagin yakalanip yakalanmadigina bakmiyor.
-          Release+Focus: Makine hem odak yapmaya calisip hem sizin deklansore basmaniza tepki vermeye calisiyor. Biraz %50 odaklama %50 deklansor oncelikli mod gibi.
-          Focus: Makine odaklamadan cekim yapmiyor. Yani sizin deklansore basip basmamaniz onemli degil.

A2 AF-S priority selection
Yukaridakilerin aynisi (Release+Focus secenegi yok), sadece tekli cekim modu icin gecerli. Ben “Release” secenegini makro cekimlerinde kullaniyorum, onun disinda surekli “Focus” secili.

Buradaki AF-S ile lenslerdeki AF-S'yi karistirmayin. Aslinda kullanicilarin kafasini karistiran Nikon. Bu menudeki AF-S aslinda "Single Servo AF", yani bildigin tekli cekim. Lenslerdeki AF-S, lenste otomatik odak morotunun oldugunu anlatir.

A1-A2: Peki bunlari ne zaman kullanacagiz? Yani hangi durumlar icin hangisi daha iyi ?

Tekli cekim modu kolay, eger “basar basmaz cekeyim” derseniz “Release” sececeksiniz. “Odak olmadan cekim yapmasin” derseniz Focus secilecek. Ikisinin ortasi icin ortadaki secenek iyi (yapma ya?).

Coklu cekim icin de durum soyle: Ornegin Formula1 yarisindasiniz ve oturdugunuz yerin onunden soldan saga araclar geciyor. Eger araclarin size uzakligi uzun sure degismiyorsa Release+Focus modunu secebilirsiniz. Arac soldan gelirken makine araci odakladi, eger mesafe cok degismiyorsa odak cok degismeyeceginden makine yeniden odaklamak icin cok ugrasmayacak, dolayisiyla cekiminiz cok bolunmeyecek.

 
Bu durumda eger odagin degismeyeceginden eminseniz sadece “Release” bile secebilirsiniz. Ornegin olimpiyat stadi etrafinda kosan kosuculari cekiyorsunuz ve virajin icindesiniz. Bu durumda sadece Release secenegini secebilirsiniz cunku virajda kosucularin size mesafesi degismeyecek, dolayisiyla yeniden odaklamaya gerek olmayacak.


 
Eger size karsi gelen araclari veya kosuculari seri halde cekmek istiyorsaniz, “Focus” secenegini secmek isteyebilirsiniz. Bu durumda govde ve lens odagi yakalamak icin ugrasacak ve bir odak yakaladiginda cekimi yapacak. “Release+Focus” da olabilir. Boyle durumlarda makine+lens ikilisinin hizli objeleri yakalamasi icin dua etmeniz gerekiyor dogal olarak. Kuscularin da Focus secenegini secmelerini tavsiye ederim.


 
Ben AF-C durumunda genelde “Focus+Release” kullaniyorum.

A3 Dynamiz AF Area
Ornegin makinede AF-C secenegindesiniz (surekli odakli cekim) ve araba yarisi cekiyorsunuz. Objeyi guzel ortaladiniz ve cekime basladiniz (odaklanacak noktayı siz seçiyorsunuz). Eger obje seçtiğiniz noktadan ayrilirsa, A3 secenegi ile objeyi kac noktayla takip etmek istediginizi seciyorsunuz.



D700 fabrika ayari olarak 9 noktayla geliyor. Bu secenekte makine objeyi sadece odak noktasinin bir nokta uzagindaki (yani etrafindaki) 9 noktayla takip edecek. Ornegin yaris arabalari, kosan sporcular gibi sonraki hareketini az-cok tahmin ettiginiz cekimler icin bunu kullanabilirsiniz. 21 ve 51 nokta da ayni sekilde, sadece nokta sayisini arttiriyor. Ornegin kus cekimi gibi ne zaman ne olacagini tahmin edemediginiz cekimlerde 51 nokta avantajli.

9'u neden kullanasiniz peki? Ornegin futbol cekimi yapiyorsunuz. Futbolcuya odaklandiniz. Eger 9 secenegini secerseniz odak sistemi futbolcudan cok uzaklasamadigi icin genel olarak odak futbolcuda kalir. 51 nokta secerseniz odak sistemi daha fazla noktaya bakacak ve diger futbolculara da kayabilecek.

51 noktali 3B takip sistemi ilginc. D700 burada odakladiginiz objeyi takip ederken renk bilgisini de kullaniyor. Bu ornegin kirmizi cicekler arasinda ucan bir ariyi takip etmek icin cok iyi ama sari cicekler arasinda ucan sari bir ariyi takip etmekte zorlanir, bu yuzden her zaman 3D secenegini secmemekte fayda var.

A4 Focus tracking with lock-on
Bu secenek AF-C (surekli odaklama) modu icin.
Bu secenekte govdeye eger cekeceginiz objeyle araniza baska bir obje girerse, odaklamayi ne zaman degistirmesi gerektigini soyluyorsunuz. Ornegin sokakta yururken bir sokak calgicisi gordunuz ve cekmeye basladiniz. Eger sizinle calgici arasina baska insanlar girerse, bu ayar makineye odagi yeniden ayarlamasi icin gereken zamani soyler. 4 secenek var: Long, Normal, Short, Off. “Long” seceneginde araya bir obje girerse makine odagi degistirmek icin uzun sure bekler. “Off” seceneginde araya obje girer girmez odagi degistirir.

Varsayilan deger “Normal”, yani makine odagi degistirmek icin bir sure bekliyor. Su durumlarda “Off” harici bir secenek deneyebilirsiniz:


 
Yukaridaki sekilde asil cekmek istediginiz kisi ile araniza kosturan atletler (!) giriyor. Eger A4 secenegini “Off” yaparsaniz araya her atlet girdiginde makine ona odaklamaya calisir, atlet ciktigindaysa tekrar muzisyene odaklamaya calisir. Pek istenen birsey olmasa gerek. Benzer bir senaryoda, futbol macini cektiginiz cocugunuzu odakladiniz ama araya surekli diger veletler giriyor. Bu durumda A4 ayarini “Long” olarak ayarlarsaniz araya giren cocuklar odak sistemini cok karistirmaz.

Peki ne zaman “Off” yapmaliyiz? Cektiginiz sey hareketliyse ve araya birsey girmeyeceginden eminseniz bu ayari “Off” yapmanizi tavsiye ederim. Ornegin bocek makrosu cekiyorsaniz ve surekli otomatik odak (AF-C) kullaniyorsaniz net alan derinligi zaten bit kadar, bir de hayvan ileri-geri kipirdiyorsa odak sisteminin onu surekli takip etmesi gerekir. Ayni sekilde uzerinize dogru kosan atletler veya gelen arabalari cekecekseniz odak sisteminin objeyi surekli takip etmesini istersiniz. Iste bu durumda “Off” en iyi secenektir.

A5 AF activation
Odaklamanin deklansorle mi AF-ON ile mi yapilacagini belirler. Bu ayar cok faydali. Yukaridaki A4’e benziyor, ama A4 seri cekimlerde faydali. Tekli cekimlerde cok faydasi yok.
Deklansor genelde once odaklama yapar, sonra ceker. Bu ne demek? Yani siz her deklansore bastiginizda makine odak yapmak isteyecek. Peki objeniz cok yer degistirmiyorsa ve siz pozu yakaladiginiz anda cekmek istiyorsaniz?

Senaryo 1:
Konser cekimi yapiyorsunuz. Sarkici yerinde sabit. Arada degisik pozlar veriyor ama siz her deklansore bastiginizda makine yeniden odaklamak istedigi icin ani kaciriyorsunuz. Seri cekim yapsaniz binlerce fotograf olacak. “Manuel odak yaparim” da bir cozum, ama daha kolayi var. Odaklamayi sadece AF-ON dugmesine verin. Boylece makine sadece siz istediginizde odak yapacak ve siz de istediginiz anda cekim yapabileceksiniz.

Senaryo 2:
A4’teki senaryoyu dusunun, ama seri cekim yapmiyorsunuz. Araya insanlar giriyor cikiyor. Eger AF deklansor dugmesindeyse her bastiginizda alet araya girenlere de odak yapmak isteyecek. Bu durumda AF’yi AF-On’a atiyorsunuz ve sadece istediginizde odaklama yapiyorsunuz, istediginiz zaman da cekim yapiyorsunuz.

Ilk basta AF-On'u kullanmak garip gelecektir ama alisinca birakmak istemeyeceksiniz. Yalniz bir uyari: Eger makineyi esinize veya bir arkadasiniza veriyorsaniz bu fonksiyonu varsayilana cevirin cunku kimse AF-On'a basmiyor. Eger yapmazsaniz sonucta elinizde odaklanmamiz bir suru fotograf olacak.

Bu fonksiyonun ise yaradigi bir durum su baglantida: Baglanti

A6 AF point illumination
Optik bakacta gorunen AF noktalarinin, odak oldugunda kirmizi yanip yanmamasini sectiginiz secenek.

On: Odak basarili oldugunda odak noktasi her durumda kirmizi yanar.
Off: Odak noktasi hicbir zaman aydinlatilmaz.
Auto: Eger odak noktasinin arkasinda yeterli kontrast varsa alet bu AF noktasini aydinlatmaz. Ornegin parlak gokyuzu ya da beyaz duvar gibi arka planin zaten aydinlik oldugu durumlarda siyah AF noktasini gormek kolaydir, bu yuzden bu nokta aydinlatilmaz.

Ben "On" birakiyorum.

A7 Focus point wrap-around
Odak noktalarini istediginiz gibi seciyorsaniz bu secenek yararli. D700'de odak noktalari arasinda geziniyorsunuz diyelim. 51 noktadan en sagdakine geldiniz ama hemen en sola gecmek istiyorsunuz. En sagdayken tekrar saga basarsaniz AF noktasi en sola atlar, boylece sola dogru aradaki AF noktalarini gecmek zorunda kalmiyorsunuz. Faydali birsey.

A8 AF point selection
Burada iki secenek var: 51 ve 11. Elle odak noktasini degistiriyorsunuz diyelim. 51 nokta arasinda gezinmek size uzun geliyorsa 11 noktaya indirirseniz odak alaninda daha hizli gezinirsiniz.

Burada iki sey var: Birincisi, bu secenek sadece ilk odak noktasini secerken onemli. AF-C sirasinda 11 bile secseniz ilk odak yakalandiktan sonra 51 AF noktasi hala calisiyor olacak. Ikincisi, 11 noktadan sadece 3 tanesi cross olacagindan (ortadakiler) dusuk isikta diger 8 nokta odaklamada sikinti yasayabilir.

Ben 11 birakiyorum cunku 51 odak noktasi arasinda gezinmek olum gibi.

A9 Built-in AF-assist illuminator
D700'de (ve bircok Nikon'da) dusuk iskta otomatik odaklama sistemine yardimci olmak icin bir yardimci LED vardir. Bu secenekle bu LED'i acaip kapatabiliyorsunuz.

Cogu durumda insanlari rahatsiz ettigi icin ben kapatiyorum.

A10 AF-ON for MB-D10
Eger MB-D10 kullaniyorsaniz, bunun uzerindeki AF-On dugmesinin gorevini bu secenekle degistirebilirsiniz.


YAZI DIZISINE B VE C FONKSIYONLARIYLA DEVAM EDIYORUZ: TIKLA


...

7 yorum:

  1. Bu adresi Donanım Haberde gördüm ve dikkatimi çektiği için girdim, iyi ki girmişim. Sanırım benim makinemde bu özellikler yok (Nikon P100) ama buna rağmen yararlı olduğunu söyleyebilirim. İleride daha iyi bir makine alırsam mutlaka tekrar ziyaret edeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz gene okuyun canim :) P100'de oldugunu sanmiyorum. Diger konulara bakin bence, genel fotograf bilgisi icin.

      Sil
  2. çok başarılı bir çalışma olmuş. bende de d700 var ve boş zamanlarımda menüyü açıp keyfine kurcalıyorum. normalde bu bu kadar çok ve ayrıntılı ayarlar olması hoşuma giden bir şey ama bazen bir ayara hızlıca ulaşmam gerekiyor, artık buradan bakarım :)

    YanıtlaSil
  3. Ertan Harikasın. Çok faydalı bir çalışma olmuş. Genelde pek bilinmeyen ayarlar.

    YanıtlaSil
  4. Bilgiler mi güzel desem anlatım tarzı mı bilemedim?

    Galiba bilgiyi bu şekilde anlatmak güzel.. :)

    YanıtlaSil
  5. Çok faydalandım. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. paylaşım için teşekkürler valla makinayı karıştırmaktan kafam karıştı en sonunda makinaya yazılım attım yine içinden çıkamamıştım harika bir paylaşım

    YanıtlaSil