25 Eki 2012

Nikon V1 ilk izlenimler

NOT: Inceleme nihayet bitti: http://halkboyleistiyor.blogspot.no/2012/11/nikon-v1-incelemesi-sayfa-1.html

Nikon V1 ilk ciktiginda "sakin almayin" demistim herkese (ve kendime). Sebebi fiyatti. Neredeyse 1000$'a gelen fiyati cidden deli sacmasiydi.

Simdi V2 cikti, aynilarini V2 icin soyluyorum: Sakin almayin, aldirmayin. O paraya alinabilecek 500 civari (abarttim) iyi alet var.

3 hafta once bir kampanyadan 400$ civarina Nikon V1 gordum, hatta FT-1'i de uygun fiyatla veriyorlardi. 10 dakika sonra kredi kartimdan 650$ ucmustu bile (Amerika'dan Norvec'e posta dahil). 400$'a V1 iyi fiyat.

Sili'de oldugumdan eve gelen V1'e elimi ilk defa dun gece surdum. Ilk izlenimlerim soyle:

- Uzerinde 1.0 bellenim vardi ve bu yuzden FT-1'i tanimiyordu. Bugun 1.2 surumunu yukleyince tanidi nihayet, alirsaniz buna dikkat edin. Elinizde FT-1 olmasa bile 1.2 bellenimi kurmanizi tavsiye ederim, toplamda 1 saat kullanmis olsam bile bircok seyin iyilestirildigini gordum.
- Aleti tutmak zor. Tutacak yerinde ufacik bir cikinti var ve bu saglam tutmaya yetmiyor. Nikon, V1 icin ayrica bir "tutamac" satiyor (120$'iniz varsa). Bu kadar para verip makineyi "tutabilmek" icin ayrica para vermek deli sacmasi. Dun geceden beri kafayi yiyorum. Cok cok kotu degil, yani boyle de kullanilir ama V1 hafif degil ve kullandikca elden kayiyor gibi. Galiba bir "grip" alacagim. Artik firmalar pek kullanici dostu gelmiyor bana: Canon ve Olympus objektifleriyle guneslik vermiyor (Canon'da sadece L objektiflerde var), Nikon gercekten ise yarayan yazilimlarini parayla satiyor ve simdi bu V1 vakasi, Pentax'in bazi objektifleri 2 kata kadar zamlandi, Sony yeni makinelerine isletim sistemi tarzi yazilim yukleme fonksiyonu ekledi ama eski NEXlerde bedava olan bazi ozellikleri artik parayla satiyor! Ey Nikon: Makinenin on tarafini biraz puturlu yapsan eline mi yapisirdi! (V2'de bunu duzeltmisler)
- Menuler klasik Nikon DSLR menuleri gibi degil, kompakt Nikon menuleri gibi. Ben DSLR tarzi menu tercih ederdim. Canon bu konuda cok daha basarili, G serisinin menuleri ve kullanim tarzi (tuslar) ayni olmasa da Canon DSLRlarina cok benzer, bu yuzden yedek makine olarak G serisi kullaniyorsaniz "bu fonksiyon neredeydi, hangi tus ne yapiyor?" diye dusunmuyorsunuz.
- Odaklama hizli, hatta bayagi hizli. Elektronik deklansor hic ses yapmiyor, ufacik bir "klik" sesi bile duymadim.
- Fotograf kalitesini begendim. Sabah gelirken karanlikta ve bugun ofiste 15-20 cekim yaptim, bekledigimden daha iyi cikti. (Bekledigimden iyi = NEX'ten kotu, kompakttan iyi).
- Elime biraz agir gibi geldi. Malzeme kalitesini begendim, ama keske daha hafif olsaymis. Belki tutmasi zor diye oyle gelmistir. Canon G1X daha agir olmasina ragmen bu kadar rahatsiz hissettirmiyor.
- Elektronik bakacin kontrasti cok fazla, golgeler hemen karariveriyor. Bu aletin kontrastini dusurebilmek iyi olurdu, onun haricinde tazeleme hizini ve cozunurlugunu begendim.
- Simdilik FT-1 ile 55mm f2.8 AI micro kullandim. Elle odaklama bakac ile cok rahat geldi.
- Otomatik ve yari otomatik modlarda enstantane suresini dogru ayarlayamiyor sanki. 55mm objektifte 1/60 enstantane ve ISO200 verdi ki aslinda en az 1/150 vermeli ve otomatik ISO'nun 3200'e kadar yolu var.  1/150 ve ISO640'i tercih ederdim. Eski bellenimlerde bu daha da kotuymus (denilene gore).

Simdilik bunlar ilk izlenimlerim. Detayli inceleme icin en az 2 hafta lazim. Isler bu aralar yogun, idare edin :)

9 yorum:

  1. Merhaba,
    Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Lumix Gx1 i inceleme şansınız oldu mu? Ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmadi. Sadece kullananlardan duyduklarimi biliyorum, bir de 15-20 dakikaligina bir dukkanda incelemisligim var. Su anda GH3 ve OM-D'nin golgesinde kalmis gibi ama aslinda GX1 de cok iyi alet. Elektronik bakaci bile alsan kit objektifle beraber yeni Nikon V2'den ucuza geliyor ki GX1'i her zaman V2'ye tercih ederim.
      Anladigim kadariyla GX1'in JPEG motoru Olympus kadar iyi degil, onun haricinde RAW fotograflari OM-D'ye yakin diyorlar.

      Sil
  2. Hocam bellenim ve tutamaç gibi biraz zorlama türkçe kelimeler kullanmaya gerek var mı sence? Bayağı bir düşündüm yazar burda ne demek istiyor diye açıkcası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Bellenim" artik cok kullaniliyor zaten, onda bir sorun gormuyorum. "tutamaç" yazarken bayagi dusundum, sonra "grip" kullanmak cok sacma geldigi icin "tutamaç"i tercih ettim. 3-5 sitede daha kullanilsa dile yerlesir bence. "Gripi nasil o aletin?" ya da "Gripe bak ne sekilsiz" demek garip degil mi?
      "Hangi body i onerirsiniz?" ya da "hayatim boyunca still life calistim" diyen birini dusunsene? Ben her gordugumde bu insanlari uyariyorum.
      Dil cidden onemli. Norvec kendi dilini Danimarka'da konusulan dilden ayirmak icin uzun yillardir ugras veriyor, okullarda iki farkli Norvecce ogretiliyor ama resmi yazislamarda ve Oslo'da "yeni" dili yerlestirmeye calisiyorlar. Amac sirf "bak benim dilim ve kulturum farkli" diyebilmek.

      Sil
  3. Ertan Bey, Merhaba;
    Yazılarınızda yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını kullandığınız için size çok teşekkür ederim. Türkçeye yerleşen yabancı kelimeler yüzünden kaybettiğimiz onca değerlerimizin yanına birde güzel Türkçemiz de eklenecek. Lütfen dilimize sahip çıkalım.
    Selamlar,
    Ümit Alper TÜMEN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslinda yazilarda Turkce karakter kullanmamam da hatali. Turkce klavyeli dizustu bilgisayarim yok, Windows'tan klavyeyi Turkce ayarlayinca da uzun yazi yazmak iskence oluyor cunku yazarken klavyeye bakiyorum surekli. Simdi eve bir tane Turkce Q klavye aldim, bakalim onda becerebilecek miyim (dizustune klavye baglayip kullanmak zor).

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Ertan bey merhaba,
    yeri değil ama panasonic g3 nasıl bir makina almaya değer mi?
    canon g1x le ikisi arasında kalsanız hangisini tercih edersiniz (biliyorum farklı makinalar ama ikisi arasında kaldım) benim için önemli kriterler taşınabilirlik ve vizör.
    yorumlarınız benim için çok önemli şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor soru. Canon daha ufak (objektifleri de dusunursen) ve buyuk algilayici sayesinde fotograf kalitesi daha yuksek. Buna karsilik G3'u ek objektiflerle daha farkli amaclar icin kullanabiliyorsun, odaklamasi daha hizli, dokunmatik ekrana alisinca birakmak zor, su anda cok ucuz ve elektronik bakac bazen hayat kurtatici olabiliyor.
      G1X su anda en cok kullandigim makinem. Yavas yavas V1'e de alismaya basladim galiba.
      "Ileride objektif de alabilirim belki" dersen G3 daha iyi secim. "Sakin sakin cekerim, benim icin rahat tasima ve imaj kalitesi on planda" dersen G1X daha iyi secim.

      Sil