Ihracat ithalati karsilamiyor. Tarim kotu durumda. Ulke tahil ithal etmeye baslamis. issizlik cok yuksek, halk Avrupa'ya is bulmaya goc ediyor. Yillik buyume tahmini %3, Avrupa'dan fazla. Hukumet yolsuzlugu onleyecegine soz vererek geldi ama hukumette bile ciddi yolsuzluklar oldugu soyleniyor, buna ragmen yolsuzlugun uzerine gidilemiyor. Son bir yil icinde buyuk firmalar daha da buyudu ve zenginlesti, bazi firmalarin iktidardaki bakan ve vekillerle ortak oldugu soyleniyor. Hatta yeni vergi duzenlemelerinin bu firmalari kayirdigi soyleniyor. Yabanci yatirimcilar, yatirimin onundeki en buyuk engelin ust kademelerdeki yolsuzluk oldugunu soyluyorlar (ornegin yatirim yapabilmek icin bakanin kardesinin firmasiyla ortak olma zorunlulugu).
Iktidarda Adalet ve Kalkinma Partisi var.
...
...
...
Ülkeyi tahmin edebildiniz mi? Edemediyseniz söyliyim: Fas.
Guneyde yillardir ciddi sorunlar var. Etnik ve dini ayrismalar yuzunden 30 yildan fazla suren karisiklikta siviller dahil cok sayida insan öldü. Buyuk pazarliklarin sonunda (tabii ki Amerika ve diger malum ulkelerin "hakem"liginde) guney bolgesine 6 yillik otonom olma hakki verildi. 2011'de referandumla guney ulkenin geri kalanindan tamamen ayrilip bagimsizligini ilan etti.
Hala karisikliklar suruyor, sinirdaki multeci sorunu hala dert, hem guney hem kuzey hala karisik.
Ulkede cok ciddi petrol var, guney bolgesinin gelirinin %98'i petrolden geliyor. 2005'ten beri ABD, Ingiltere, Norvec ve Hollanda'dan 4 milyar $ yardim aldi. Kuzey bolgesinin engellemelerine ragmen Dunya Bankasi hala yardim etmeye devam ediyor (altyapi yatirimlari, sosyal ve saglik hibeleriyle).
Guneyin %50'sinden fazlasi fakirlik sinirinin altinda.
Petrol kaynaklarinin ve madenlerin buyuk kismini (hepsini diyim), Guney'e yardim eden ulkeler kullaniyor. Ulkede cok ciddi yolsuzluk haberleri var.
Ulkenin adini tahmin edin?
...
...
...
Sudan, ve ayrilan ulkenin adi Guney Sudan.
Bu tanimlari CNN'den aldim. Ilk haber Fas'taki devrimin ne kadar basarili oldugu ve yeni yonetimin onunde engellerin oldugunu ama "batili ve demokratik" ullkelerin yardimiyla bu engellerin asilacagini soyluyordu. Ikinci Sudan haberinin ana konusu bolgedek ipetrol firmalarinin yasadigi guvenlik sorunlari ve Guney Sudan ve Sudan hukumetlerinin bunu cozmek icin ugrastigiydi. Ayrica sinirdaki multeci sorunundan da bahsedildi.
Inanmayan CNN'e ya da buraya baksin.
Siz Turkiye'de yasananlari hala Alevi-Sunni tartismasi, Kurtler'in ozgurluk sorunu veya darbeci-demokrat cekismesi sanin.
Böl, yönet ve sömür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder