2 Nis 2012

Cin Atasozu ve Internet Tarayicilari

CIN ATASOZU 
Bugun bir e-postada gordum, cok begendim:

Bir Çin atasözü der ki;
ming yu cuang gang gu bankgung tyu tang ging gu
Koca define gibidir, bulmak çok büyük şanstır. Ama bir an evvel gömmek gerekir!

**************************
Bir Çin atasözü der ki;
Çang çin çong vancing hong, jean heng cloud ching kong
Kadın peşinde koşmanın zararı yoktur, zararlı olan onu yakalamaktır.
 
INTERNET TARAYICILARIYLA NE ILGISI VAR?

Ilgisi yok.
Internet deyince aklima hep Netscape ve Internet Explorer geliyor. Bogazici Universitesi BIM'de (Bilgi Islem Merkesi, market degil) ilk kullandigim tarayici Netscape'ti. Ilk iki gun ekrana uzaydan gelmis gibi bakmistim. Evde Internet Explorer kullaniyorduk cunku.

Ne rezil gunlerim gecti o bilgisayar laboratuvarlarinda. Yer ayirt, yer kap, kayit icin sabahin korunde kuyruga gir, zamaninda yerinden kalkmayanla tartis, calismayan farelerin toplarini temizle, yaninda sakada sukada klavyeyi dovecek gibi yazan hatuna elinin tersiyle carp (kizin elleri klavyeye carpip sekiyordu resmen, gormeyen inanmaz. Resmen eline vurmustum o kadar sinirlenmisim), vesaire..

Simdi okullarda bilgisayar laboratuvarlarinin daha iyi oldugunu soyluyorlar. Hatta bazilari o kadar gelismis ki laboratuvardaki bilgisayarlardan hukumeti protesto eden ogrencileri direkt okuldan uzaklastiran bilgisayar sistemleri varmis, artik rektorun anarşik ogrencileri tehdit etmesine bile gerek yok (politika yapmayin kardesim!).

Neyse. PCLabs'teki bu haberi gorunce Blogspot'taki "Istatistikler-Stats" ekrani aklima geldi. Ne zamandir Chrome'un yukselisine dikkat ediyordum. Ahanda istatistikler bagiriyor:

 
TOPLAM (2009  Ekim'den beri)
Internet Explorer 32%
Chrome 26%
Firefox 24%
Safari 9%
Opera 4%
Mobile Safari 1%
Konqueror <1%
Mobile <1%
Maxthon <1%
Debian <1%


Son Ay
Chrome 37%
Internet Explorer 22%
Firefox 19%
Safari 10%
Opera 4%
Mobile Safari 2%
Maxthon 1%
CrMo <1%
Mobile <1%
Dolfin <1%


Son Hafta
Chrome 40%
Internet Explorer 19%
Firefox 17%
Safari 12%
Opera 4%
Mobile Safari 3%
NokiaBrowser <1%
wOSBrowser <1%
Mobile <1%
Maxthon <1%


Bugun
Chrome 51%
Internet Explorer 19%
Mobile Safari 8%
Firefox 7%
Safari 7%
Opera 2%
wOSBrowser 2%
IEMobile <1%
Maxthon <1%
NokiaBrowser <1%


Su an
Chrome 33%
Mobile Safari 33%
Internet Explorer 18%
Opera 5%
Safari 5%
Firefox 3%


Bazi toplamlar %100 yapmiyor, herhalde yuvarlamalardan gelen hata payi ama onemli degil. Onemli olan, IE'nin dususu ve Chrome'un yukselisi. Bir ara Firefox ikinciydi, son 3-4 aydir Chrome one gecti. IE o kadar dustu ki Firefox ona yetisiyor. Ha gayret...

Chrome'a Android kullanimi dahil mi bilmiyorum. "Mobile Safari" IPhone ve IPad kullanicilari olsa gerek.

PEKI ISLETIM SISTEMLERI?

Toplam isletim sistemi kullaniminda (2009 ekim'den itibaren) Windows %86 ile acik ara lider, ikinci %7 ile MacOS, ucuncu %2 ile IPhone, 4. %1 ile Linux. Son ay Windows (%82) ve MacOS (%6) dusmus, IPhone+IPad (%5) ve Android (%3) yukseliyor. Digerlerini de sayarsak Tablet+Akilli telefonlarin kullanim orani son ay icinde %9 civarina gelmis. IPhone+IPad+IPod kullanimi MacOS'la ayni! Linux degismemis gibi (%1).

Tam bir sene sonra tahminimce bu oran IOS ve Android lehine ilerleyecektir, Windows gene lider kalacaktir ama % orani dusecektir.

2 yorum:

  1. Ben Chrome a alışamadım. Roboform kullandığım için ( denemenizi tavsiye ederim ) Mozilla kullanıyorum. Facebook bazen mozilla da kasıyor o yüzden facebook u Opera da açıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Opera'yi 2 sene once denemistim. 3. gun e-postalarima girememeye basladim. Cache'i temizledim, cookieleri sildim, hatta Operayi tamamen kaldirip yeniden kurdum fayda etmedi, o gunden sonra PC'de hic denemedim ama IPhone ve Android'te artik neredeyse tamamen Opera Mini kullaniyorum.
      Chrome+Firefox+IE'yi donusumlu kullaniyorum.

      Sil