2 Mar 2010

TRT = Kanal7, Sabah = Zaman (<> Yeni Safak)

Gecenlerde televizyonda gezerken bir diziye rastladim. Ilk 10 dakika ak sakalli yasli bir amcayla ona yardim etmeye calisan nur yuzlu baska biri vefasizliktan, iyilikten, yapilan kotuluklerin karsiligindan vs.. bahsettiler. O sirada bilgisayarda birseylerle ilgilendigimden kanali Kanal7'deki otistik ak sakalli dede dizilerinden sanip kumandaya uzanirken bir de baktim ki kanal TRT1!!! Gozlerime inanamadim, hatta Kanal7'yi acip kontrol ettim. 10 dakika kadar sonra Emrah rol kesmeye basladi (Emrah'in dizisiymis meger). Peki bu dizi nasil olmus da Kanal7'den firlamisa donmus? Sonra internette biraz arastirma yapinca Kanal7 kadrosundan tonla insanin TRT'ye gectigini ogrendim, bu gecen kadroda ak sakalli dede de varmis demek :) Kanal7'de adam kalmayinca Samanyolu TV'den de adam aliniyor tabi. (O kanallardaki dizilerin isimleri de guzel: Muhabbet Kapisi, Sirlar Dunyasi).

Hakan Sukur de saniyorum ilk defa TRT Spor'da bas yorumcusu olarak basladi, daha once biryerlerde yaziyor muydu? Belki ben kacirmisimdir. Kendisine diyecek birseyim yok, zaten Turkiye'deki spor yazarlari kahvedeki insandan daha iyi yorum yapmiyorlar, bu yuzden Hakan basarili bile sayilir ama onu her gordugumde aklima Cemaat-Kanal7-TRT iliskileri geliyor (Hakan Sukur'un Cemaat'le olan yakin iliskisini bilmeyen var mi?).

Gerci basa Ibrahim Sahin gectiginde ne olacagi belliydi...

Bu arada TRT'nin sitesinden aldigim yayin ilkelerinin bazilari sunlar:

- Devletin bir kişi veya zümre tarafından yönetilmesini veya sosyal bir sınıfın diğer sosyal sınıflar üzerinde egemenliğini sağlamak yahut Devleti ve Devlet otoritesini ortadan kaldırmak veya dil, ırk, din ve mezhep ayrımı yaratmak yahut sair herhangi bir yoldan bu kavramlara ve görüşlere dayanan bir Devlet düzeni kurmak amacı güden rejim ve ideolojilerin propogandasına yer vermemek,
- Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın  yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya  düşüncenin menfaatlerine alet olmamak.
- Haberler ile yorumları ayırmak ve yorumların kaynaklarını açıklamak
Simdi TRT bunlarin hangisine uyuyor? Bence ismini de IRT olarak degistirmeliler: Iktidarin Radyo Televizyonu. Hangi iktidar gelse (yani bunu sadece AKP yapmiyor) TRT'yi kendi ozel televizyonu gibi kullaniyor, bir de utanmadan hala her aldigimiz elektronik zamazingodan vergi kesiyorlar!
Sabah'taki bazi yazilar ve haberler de Zaman, hatta bazen Yeni Safak'a benziyor uzun zamandir, ama bunu zaten bilmeyen yoktur. Basbakan Damadi'nin ailesine verilen devlet kredisiyle "aileye" katilan Sabah bu durumlara dusecek gazete miydi??? 1-2 yazar disinda "normal" yazi yazan da kalmadi zaten, o yuzden artik Sabah'ta cikan hicbir habere inanmiyorum. Yakinda Taraf Sabah'la birlesir, Altan Brothers da Sabah'ta basyazar olurlarsa hic sasirmam.

Gazetelerden konu acmisken bugunku Vatan'in kapak sayfasina bakalim:
 
Bu gazete bir haberinde Ermeni Soykirimi ile ilgili olarak "Yargisiz Infaz" derken hemen sag ust taraftaki haberde henuz yeni olup ne oldugu anlasilamamis bir olayla ilgili karari vermis! Haberi okursaniz farkli sey goruyorsunuz, haberin basligi farkli. Belki haber dogrudur ama henuz gercegi polis bulamadi ki, sen nereden biliyorsun? Hem savci, hem hakim bunlar; ellerinde olsa cellat da olacaklar belki. Su anda "yandas" gazete-TVlerin de yaptigi bunun aynisi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder