22 Şub 2013

Canon 6D ilk izlenimler

TAŞINDIK: http://halkboyleistiyor.com

D800 alalı 3 ay civarı oldu, hala adam gibi bir inceleme yazısı hazırlayamadım. İş-güç derken bir türlü olmadı gitti. Bu arada elimdeki Canon 550D de kayınçoya gitti (5DMarkII'den sonra), böylece  Canon gövde kalmadı elimde.
D800 zaten manzara-makro için iyi, Canon tarafında da seri bir makinem olsun istedim. 7D hala çok iyi olsa da 7DMarkII dedikoduları arttı. Onu beklerken uygun fiyata ikinci el, hem de dükkan garantili 1DMark IV buldum. Telefonda tax-free alabileceğimi söylediler, dükkana gidince "pardon kullanılmış olunca tax-free olmuyormuş" dediler. 5DMarkIII'e bakayım dedim pahalı geldi. Dayanamayıp hazır oradayken ve hanımdan izin almışken 6D ve Tamron 24-70mm f2.8 VC aldım :)
Çok zamanım yok, 2 günlük izlenimlerimi kısaca yazmak gerekirse:
- IPhone'dan makineyi kontrol etmek, fotoğraflara bakmak ve paylaşmak çok rahat. Keşke iki parmakla yaklaşma gibi cambazlıklar da olsaymış. GPS denemedim.
- Deklanşör sesi çok az. 60D gibi birşey. Sessiz tekli ve seri çekim modları var ki ben çok beğendim. Alet inanılmaz sessiz oluyor. Kardeşimin düğününde çok faydalı olacak. D800 (D700'den daha sessiz olsa da) hala sesli bir makine ve sessiz modu anca 6D'nin normal modu kadar ses yapıyor. Canon'un bu özelliği daha çok ön plana çıkarması lazım.
- Yüksek ISO harika. Canon'un yüksek ISO JPEG performansı çok gelişmiş. ISO6400, 12800 bana mısın demiyor. 5DMarkII'nin JPEG sorunları, banding vs.. tamamen gitmiş. Renkler yerli yerinde, detaylar da çok kaybolmuyor. Hiç korkmadan ISO6400'de çekebilirim, ISO12800 bile kabul edilebilir. Hatta otomatik ISO ayarının maksimum değerini 25.600'e getirdim. Canon'un "5DMarkII'den 2 stop daha iyi" iddiası JPEGler için kesinlikle doğru. RAWları karıştırmak için zamanım olmadı henüz.
- Karanlık odada, 3 metre uzaktaki nesneyi gözüm seçemezken 6D + 50mm f1.2L ile çekim yapabiliyorum! Elde ISO25600 1/60 f1.2 çekim yaptım ki bunu becerebilecek çok makine yok. D800 + 50mm f1.4G de benzer sonuç verdi. Ardarda 10 çekimde D800 8 defa odağı yakalarken 6D her seferinde doğru odakladı. Orta noktayı kullanmaya alışık olduğum için diğer noktalara bakmadım.
- 5DMarkII'ye göre çok hafif ama tutuşu zor gelmedi. Kontrollerin sağ tarafa toplanması harika çünkü sol eli objektiften çekmek zorunda kalmadan herşeyi sağ elle yapabiliyorsun. Keşke üst taraftaki kontroller tek yerine çift fonksiyonlu olsaymış (5DMarkII, 7D, 5DMarkIII ve 50D'de bunlar çift fonksiyonlu).
- Q modunu kullanmak kolay ama beyaz ayarına doğrudan ulaşamıyorsun, Q menüsünü kullanmak gerek. Alışırsam çok da sorun olmaz sanıyorum çünkü otomatik beyaz ayarı çok iyi. Özellikle ten tonlari D800'den daha iyi gibi geldi (JPEG'de). Tabi daha denemem lazım.
- Tamron iyi, hatta çok iyi. İlk gece evde loş odada denemelerimde odak hatası yaptı bazen. İlk başta gövde-objektif uyumsuzluğu var sanıp microadjustment karıştırdım ama gündüz çekimlerinde hiç sorun olmadı, son derece hızlı ve sorunsuz odaklıyor. VC sistemi Canon IS'ten daha iyi değil. IS hemen devreye girerken VC'nin devreye girmesi biraz zaman alıyor. Nikon 28-300mm VR gibi hissettim, onda da VR hemen devreye girmiyor nedense. VC çalışınca faydalı. Keskinliği ve kontrastı iyi, malzeme kalitesi iyi sayılır (Nikon 28-300mm ayarında diyebilirim). Canon 24-70mm f4 L IS almayı düşünmüştüm ama sonradan f2.8 tercih ettim. Tam kare algılayıcı + 70mm + f2.8 portre için iyi sayılır (f1.8 ya da f1.4 objektifler kadar olmasa da).
- 6D'nin malzeme kalitesi idare eder. Kesinlikle kötü değil (oyuncak gibi diyenler hiç oyuncak görmemiş). 5DMarkIII biraz daha tok gibime geldi. Canon'a göre 5DMarkIII ile aynı seviyede nem-toz koruması var. Nedense D800'e daha çok güveniyorum bu konuda, tabi bu denemeyle ortaya çıkmış bir fikir değil tamamen duygusal :)
- Canon 50mm f1.2L ile odaklama hızı iyi sayılır. Bu 50mm zaten hız manyağı değil. Şimdiye kadar odak hatası göremedim, f1.2'de bile 1-2 sefer dışında doğru odakladı. 200mm f2.8L ile yıldırım gibi! 550D bu kadar hızlı değildi (ki o da hızlı sayılır), 6D + 200mm f2.8L ikilisi 5DMarkII + 24-105mm f4 L IS'ten daha hızlı odaklıyor. Canlı önizleme sırasında bile beklediğimden hızlı (Tamron bu kadar hızlı değil örneğin). Yanımdan geçen arabaları takip etmede zorlanmadı. Etrafta kuş bulamadım, hafta sonu sahile gidersem biraz martı kovalarım :) Bu 200mm f2.8 L aynı zamanda iyi bir portre objektifi. Pek kullanmamıştım ama 6D ile daha fazla zaman harcarım gibime geliyor. Elimdeki Nikon objektifler bu kadar hızlı odaklamıyor (24-70mm ve 70-200mm gibi profesyonel objektiflerin daha iyi olduğunu biliyorum ama elimde bunlar yok). Tamron'un odaklama hızı da iyi.

- Canon'un menü sistemi hala Nikon'dan daha iyi. Her menü tek bir sayfa, yani tüm ayarları aşağı inmeden görebiliyorsun. Bu şekilde daha fazla sayfa oluyor ama sayfalar arası geçiş yapmak daha kolay.
- Gene de... Nikon D800 varken 6D gereksiz gibime geldi. Bugün geri verip 7DMarkII bekleyeceğim galiba...

EK: 6D'yi geri verdim, 7DMarkII'yi bekliyorum...

5 yorum:

  1. Merhaba,
    D800 yorumlarınızı bekliyoruz hala. :) ama bu kadar kısa değil daha uzun uzadıya ve aynı nazarı dikkat ile. :) (normalde kısa bir yazı değil elbette ama diğer konulardaki yazılarınızla mukayese edersek kısa kalmış.)

    sitedeki birçok yazıyı okudum yazının konusu ile alakalı benzer merakları olan kişilerin meraklarını giderecek soruları soruyor ve cevaplıyorsunuz. tarzınıza aynen devam ediniz; ama daha sık yazarak elbette :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İncelemenin ikinci sayfasındayım :) Ama yavaş gidiyor ne yazık ki... Tahminen 4 sayfaya uzayacak.

      Sil
  2. Bir forumda arkadaş ISO çekimlerini paylaşmıştı ve orada dediğiniz gibi 6400 ISO'da bile müthiş fotoğrafları görünce "makina budur" dedim ama tabi sizin bu hızlı incelemeniz ile çok daha fazla bilgi edindim. Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  3. Neden 7d mark2?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YAzının sonunda yazmıştım: "Nikon D800 varken 6D gereksiz gibime geldi. Bugün geri verip 7DMarkII bekleyeceğim galiba..."
      Elimde D800 var, detay işi, manzara ve makro için zaten en iyisi. Canon tarafında seri bir makine alasım var.

      Sil