7 May 2012

Milli bayramlar

Norvec en rahat ulkelerden biri. Resmen para icinde yuzuyorlar, demokrasi cok ileride (bizdeki gibi "ileri demokrasi"leri yok ama olsun, gene de idare eder), halk rahat, cezaevleri yazlik gibi, trenin otobusun gelis dakikasi bile belli vs.. Dunya uzerinde Norvec'e "geri kalmis, cagin gerisinde kalmis, gelismemis, geri kafali" diyecek insan var midir? Adamlar 80'den fazla insani olduren caniye haklarini sonuna kadar kullandiracak kadar ileriler.

Peki bu "ileri, cagda" ulkede en onemli milli gun nasil kutlaniyor biliyor musunuz? Ahanda boyle:


Ozetle, 100,000 kisinin katilacagi (60,000 cocuk), insanlarin geleneksel kiyafetlerini giyecegi (en azindan duzgun giyiniyorlar), bandolu yuruyus!  Bu arada 100,000 kisi az geldiyse, Oslo'nun nufusunun 500,000 civari oldugunu soyliyim. Kral falan da var ama krali kimse sallamadigi icin o sadece bir simge olarak duruyor. Onemli olan sey o gunun FESTIVAL gibi kutlanmasi.

Eee ne oldu "Turkiye'de 19 Mayis'i kutlamak cagdisi, fasist kafalarin isi" soylemi? Norvec fasist mi? Cagdisi mi? Adamlar 17 Mayis'i bayram gibi kutluyorlar. Bizim hukumet milli gunleri "cagdisi" propagandasiyla unutturmak pesindeyken Norvec gibi bir ulke deliler gibi, cilginlar gibi kutlamalar yapiyor, hem de bandolu yuruyuslerle!

Iste Turkiye'de hukumetin milli gunlerdeki asiri askeri kutlama tarzini degistirip, bu gunleri birer bayrama donusturmesi gerekiyor. Insanlar eglensin, geleneksel kiyafetlerini giysin, sokaklarda eglensin cossun, yuruyusler konusmalar yapilsin vs..

Amaaaaaa... Bizdeki amac halkin kurtulus-bagimsizlik hafizasini silip ummet karakterini guclendirmek. 29 Ekim veya 30 Agustos balosunda "inanisima aykiri", "insanlari kaliplara sokmayin" diye smokin giymeyip Ingiltere Kralice'nin onunde smokinle gulucukler dagitan Cumhurbaskani'niz varsa, fazlasini da beklemek hata olur tabi.

Bu taktik cok basarilidir. Halkin hafizasindaki milli degerleri birkac sok dalgasiyla sallarsiniz, sonra yavas yavas satin aldiginiz (ya da el koydugunuz) medyanin da destegiyle silersiniz ve yerine size uygun anilar koyarsiniz (son bir senedir "ortaya cikan" tarihi belgeler son 80 yildakinden fazla neredeyse). Ayni zamanda yavas yavas mezhep catismalarini ve irk ayrimciligini da koruklersiniz ki halk iyice kendinden gecsin. Aynisi Yugoslavya parcalanmadan once de, Pakistan Afganistan'dan ayrilirken de yapildi. Bu saldiri o kadar pervasiz ki, sanirsin Kurtulus Savasi diye birsey olmadi, padisah Ingiliz gemisiyle kacmadi, Ataturk ve Inonu de Ingiliz ajaniydi! Iyi de biz neden hala ozguruz o zaman? Kim yapti bu kadar seyi? Cumhuriyetle ilgili "hersey" mi yanlis be kardesim? Ingiliz arsivlerinde "iyi cocuktu" denen seyhlere ve diger vatan hainlerine bile "iade-i itibar" yapiyorlar.

Liberallik baska, tarihine saygisizlik ve vatan hainligi baska. "Fatih, Kanuni, Yavuz" diyerek Osmanli hayali kuranlar Osmanli'nin son 150-200 yilini gormuyorlar.

Okullarda ogretilen "milli" tarih dersini savunmuyorum, hatta mufredatin %75'inin yenilenmesi taraftariyim ama koca Kurtulus Savasi'na, Meclis'in acilisina, Cumhuriyet'in ilanina, bir simge olan 19 Mayis'a "cagdisi" denmesi vatan hainliginden baska birsey degil. Isgal altindaki Istanbul'da bile Ingilizler bu kadar acik acik halkin degerlerine saldiramadilar. Izmir'i isgal ettiklerinde Yunan da boyle yapmadi, dogrudan yakip yikmayi tercih etti cunku bir milletin "hafizasi"na saldirmak kolay degildir. Su anda da yapilan bu.

5 yorum:

  1. El alemden bize ne ! Diyeceğim ama işine gelince el alemden örnek veriliyor pek de güzel (iyi yada kötü). Benim hep merak ettiğim şey sizin başlıkta dediğiniz bir cümlede geçiyor "Halka hakaret etme! Halkın cahil kalması halkın değil hükümetlerin suçu!" Bu halka her daim hakaret eden hükümetler olmuş demek aslında bu iki cümlenizin özü. Öyle ya halka kızılıyor ise bilerek yada bilmeyerek !? Peki nasıl olur da bu halkı bu kadar sevmeyenler, bu kadar nefret edenler, bu kadar yok olmasını isteyenler (ki bu da çok garip hocanın yaptığı gibi kendi bindiği dalı kesmek oluyor yaptıkları) hep parlamentoda yer bulmayı başarıyorlar !?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslinda cevabi sorunun icinde gizli: 80 yil bu ulkede 80 tane darbe mi oldu? Bu kadar secim gecirdik, halk da surekli birilerini secti. Yani su anda hukumet oyle bir hava veriyor ki daha onceden biz zindandaymisiz, bunlar gelip kurtarmis simdi ilk defa halkin istedikleri iktidardaymis gibi. Ornegin Erbakan halkin oylariyla secilmedi mi? Ozal? Demirel surekli ayak oyunlariyla mi 40 sene siyaset yapti? Ecevit'e uzaylilar mi oy verdi? Halk daha once de birilerini secti ve basa getirdi, ama dogru ama yanlis.

      Sil
  2. ülkemiz için tarihsel önemli bir olayı kutlamak çağdışı değil ama kutlama yöntemimiz çağdışı. üstelik kutladığımı şey milli ama kutlama tarzımız hiç de milli değil.

    stadyumlardaki 23 nisan, 19 mayıs ve 29 ekim kutlamalarının yöntemi mussolini italyası ve hitler almanyasından kalma olduğu malum;
    http://www.youtube.com/watch?v=xlwqpKfBqpA

    2012 yılında milli bayram kutlama şeklimiz 1940'ların kötü bir kopyası. ilkokul çağındaki çocuklara uygun adım yürümeyi öğretmek faşist dönemin bir fantezisiydi.

    anadolu lisesine ilk başladığımda şunu farketmiştim;
    türkçe derslerde öğretmen günaydın derse senin sağol demen lazım (askeri sistem) ama eğer ingilizce bir dersteysen ve öğretmen goodmorning demişse sen de ona doğal bir şekilde goodmorning diyebiliyorsun. yani sömürge ülkesiymişiz gibi öğretmene günaydın diyebilmen için ingilizce konuşman lazım, türkçe konuşuyorsan askeri düzene boyun eğmelisin.

    okullardan sadece milli bayram kutlama şekilleri değil askeri sistemden alınma tüm uygulamaları kaldırmak lazım. uygun adım yürüme, günaydın diyen üstüne sağol demek, rahat hazır ol'u öğretmek vs. bunlar okulda değil kışlada olması gereken şeyler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de onu demek istiyorum aslinda.

      - Nassin asker!
      - Saol!

      ile

      - Gunaydin!
      - Saol

      diyalogunun farki yok. Toren kutlamalari da genelde rap rap yuruyus seklinde oluyor, ve buna ben de karsiyim. Bunun olmasi gerekeni halkla kolkola sarkilar-turkuler soyleyerek, halaylarla eglencelerle kutlamak. Su ana kadar hukumetin tek soyledigi "bu cagdisiliga son verelim" oldu. Peki cagdisi olan milli bayramin kendisi mi kutlama sekli mi?

      29 Ekim gibi, bir ulkenin kurtulus ve kurulus simgesini deprem bahanesiyle neredeyse hic kutlamadik, ama ayni gunlerde bakanlar ve basbakan kac torene mutlu neseli katildi bir bakin bakalim.

      Istanbul'un Fethi torenleri ne guzel sevkle heyecanla kutlaniyor, diger milli bayramlari da aynen oyle butun sehirlerde kutlamamiz gerekiyor.

      Sil
  3. Emeginize sağlık.Bu arada '19 mayıs Atatürk'ü Anma,Gençlik ve Spor Bayramı' sanırm isminin uzunluğundan,taşıdığı anlam ve gerekliliklerin ağırlığı ve yüceliği nedeniyle hafifletilmeğe uğradı ve '19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı' şekline 'eylemler ve söylemlerle' getirildi.'Atatürkü Anma'kısmının layıkıyla yapılmadı,hatta aslında böyle bir durumun ezelden beri yokmuşcasına hareket edilmesi gözardı edilemiyecek şekilde açıktı.18 yaşında bir genç olarak giyilen ceketin yakasına Türk bayrağı rozetinin bile kondurulmaması kanıma dokunurken kanımdaki asil kana ilalebet ihanet etmeden yaşamak istiyorum.Fakat benim gibi bu asil kanı taşıyan vatandaşa helal süt emmemiş kanlar katıllmakta ve bu farkındalığım benim inancımı zedelemekte.Düşünmeden yaşayan insanlar içinde sadece farklı pencereden baktığım için ötekileştirilen biriyim.Normalinde öteki olan bu insanların farkındalık sahibi olmasını dilerim.

    YanıtlaSil