4 May 2012

Inek mi sutten cikar sut mu inekten?

Baslik olmadi tabi, oldugu kadar artik, idare edin.

Sut dagitimindaki rezilliklerden haberiniz vardir. Dagitilan sutlerin bir kismi bagira bagira bozuk cikti, bazi cocuklar (kimi 1000'in uzerinde kimi 100lerce diyor) hastaneye kaldirildi, bazilarinin durumlari ciddi. Bakanindan valisine, kaymakamindan okul mudurune kadar cok orjinal aciklamalar dinledik:

- Zehirlenme yok, cocuklar etkilenmis (dumur eden aciklamalar serisi devam ediyor).

- Zehirlenme de yok, cocuklar sute karsi hassasmis (hassas cocuklar da hep ayni okula ayni sinifa toplanmis nasil olduysa?).
- Milyonlarca cocuga dagittik, 1500 tane birsey degil (yani bunlar gitse bile elimizde daha cok cocuk var, biseycik olmaz)
- Yok oyle birsey (bunu da diyen cikti)
- Bakin, sutte birsey yok biz simdi okul mudurumuzle icecegiz, iyi bakin iciyoruz cekiyor musunuz? Hepiniz hazir oldugunda soyleyin o zaman dikiyorum bardagi.... Tamam mi? Hah iste, mudur hadi sen de: Lık lık lık... Gordugunuz gibi birsey olmadi.
- Cocuklar hayatlarinda sut icmedikleri icin etkilenmisler, normal bunlar (o yasa kadar bir cocugun sut icmemesi devletin buyuk ayibi degil mi? Degil belki...).
- Bunlar CHP'nin kiskirtmasi (yuh artik oha yani).

Henuz "Ergenekon'un sucu" diyen cikmadi ama ben malum yazarlardan ve Taraf veya Yeni Safak'tan oyle bir skor bekliyorum.

Biz Turk halki olarak bunlari daha once radyasyonlu caylarda yasamistik, o donemde televizyona cikan her bakan cay icip aslinda herseyin ne kadar mukemmel oldugunu anlatmaya calismisti. Yabanci biri seyretse "Ulan Turkler ne garip adamlar her siyasetci halkin onune gecip keyif cayi iciyor" sanacak.

Yalan ve dolana alistik (alismadik tabi de, lafin gelisi). Ama burada daha ilginc durum var. Izmir'de 7 yildir okullara sut dagitiliyormus. Bu sutler gunluk, yani UHT'li kutularda degil taze dagitilan sutler. 7 yildir bir sorun duyan var mi? Zaten birseyler olsa yandas medya ortaligi inletirdi. Sorun olmamasi bir yana kutu basina fiyati bugun ogrendim: 37 kurus! Gunluk taze sut 37 kurus! Buna butun okullara gunluk dagitim dahil, yani dagitim maliyeti daha da yuksek. Peki butun Turkiye'de ihale edilen sutlerin kutusu ne kadar?

Ortalama 53 kurus!

Izmir'de 37 kurus.
Turkiye'de 53 kurus!

Birseyi 5 tane satmanin maliyeti ayridir 100 tane satmanin maliyeti ayri. Cok satarsan fiyati dusurursun, "surumden kazanma" diye birsey var. Ama anlasilan o ki birileri voliyi vurmak icin tezgahi kurmus. Bu zehirlenme vakalari olmasa ben de cok ilgilenmeyecektim bu isle.

Simdi hukumet yeni cikardigi bir kanunla "ozellestirme safhasinda mahkemenin aldigi yurutmeyi durdurma kurali baglayici degildir" dedi. Yani "ben istedigimi yaparim, yargi bana karisamaz" demek bu! Padisah bile Divan-i Humayun'a birseyler sorardi, bu nasil is arkadas? Yeni Safak'in sahibi Albayraklar'a satilan SEKA ile ilgisi var mi bu kanunun acaba? Hani 1800 donum arazi, 185 lojman, sosyal tesisleri ve fabrikalar, depolar, isciler vs... ile beraber sadece 1.1 milyon Dolar'a ozellestirilen SEKA fabrikasi var ya, hatirladiniz mi? 2003'te o tesise 51 milyon $ bedel bicilmisti ama her nasilsa 1.1 milyon $'a Albayraklar'a satildi. Mahkeme bu karari durdurmustu ve fabrika 9 yildir calismiyordu. Simdi bu yeni kararla hukumet mahkemenin kararini dinlemeyecek.

Bunun adi nedir, siz koyun artik. "Caliyorlar ama is de yapiyorlar" diyecek kadar dinden, ve hatta insanliktan cikan halkim biraz tepki gosterse bunlar olmayacak.

Son soz:
Devletin mali deniz, yemeyen keriz...

En son soz: Bunlarin hepsini gazetelerde okuyoruz, yani ben uydurmuyorum.

2 yorum:

  1. hadi herşeye inandık diyelim(inanan var mı?). gerçekten süte karşı alerjisi olan çoçuklar aynı okulda toplanmış! yahu bu işi yürüten üç tane bakanlıksınız. yüzlerce belkide binlerce kişi çalışıyor bakanlıklarda. birinizin de aklına gelmedi mi yav süte alerjisi olan çocuk vardır önceden bir araştırma yapalım diye. sağlık bakanlığıymış... pehh!

    YanıtlaSil
  2. 2'inci süt dalgası ve yine zehirlenmeler :) En sonunda devlet halkı rahatlatmak için sütünü kendi test etti ve milleten huzura kavuştuk. Devlet verdiği sütü test etti ve içinde faydalı şeylerden başka hiçbirşey yok. Belki de bu zehirlenen çocuklar insan sıfatında Dünyalılar arasına sızmış uzaylılar !!!

    YanıtlaSil