29 Eki 2013

Irkçı Osmanlı

Andımız'ı içinde "Türk Milleti" lafı geçtiği için "herkes Türk değil, bu yüzden ırkçı bir söylem" bahanesiyle kaldıranlara yeni bir hedef veriyorum:

Ceddin deden, neslin baban
Hep kahraman Türk milleti
Orduların, pekçok zaman
Vermiştiler dünyaya şan.

Türk milleti, Türk milleti
Aşk ile sev milliyeti
Kahret vatan düşmanını
Çeksin o mel’un zilleti.

Gördünüz mü Osmanlı'nın yaptığını? Meğer Osmanlı bizden de ırkçıymış! Ne demek Türk Milleti falan? Böyle olmaz. Eyyyy Mehter... Tiz kaldırın bu marşı, hatta Mehter'i kaldırın rahatlayalım! Böyle ırkçı söylemler kardeşliğimize zarar veriyor! Kardeşliği sizden öğrenecek değiliz hamdolsun!

Di mi Recep?

Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!

10 yorum:

  1. Boşbakanın yaptığı doğru değil ama osmanlı da iyi bir yönetime sahip değildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani? :) Anlamadım.

      Sil
    2. osmanlı da iyi bir yönetime sahip değildi. derken neyi kast ettiniz açıklasanız da aydınlansak

      Sil
    3. Ben de onu sordum ama arkadaş unuttu galiba.

      Sil
  2. Merhaba,
    Fotoğraf konusunda herşeyi bilen senin gibi güzel bir insanın tarih ilmini az bilmesi abes bir durum olarak kabul edilemez elbette.
    Birçok tarihçinin bildirdiğine göre Osmanlı bir Türk devlet yönetimi ve bir Türk aklı olmasına rağmen söylemlerinde yazışmalarında buyruklarında fermanlarında Türk kelimesini anmamıştır. 72 milletten oluşan bir tebaa da birtanesine sen yücesin demek durumunun diğer milletlere mensub bir tebaasında infiale sebeb olacağını bilecek büyüklükte idi Osmanlı Devleti. Ki zaten islamiyet şerefin ırk tan gelen bir durum olmadığını söylemektedir.

    hasılı kelam alttaki linkteki yazıyı okursanız mehterdeki ifadelerin Osmanlıda nasıl olduğunu ve neden değiştirildiğini bulabilirsiniz.
    http://www.ekrembugraekinci.com/makale.asp?id=472

    alta da ilgiliyeri kopyaladım. Yazan kişi Prof. Ekrem Buğra Ekinci. Hukuk profesörüdür. Osmanlı hukuku ve Osmanlı medeniyeti konusunda uzmanlığı vardır.

    ".....Mehter tekrar kurulduğu zaman, 1826’dan önceki parçaların çoğunun notası bulunamadı. Zamanın icabınca yeni marşlar bestelendi. Bugün çalınanların ekserisi bunlardır. Hücum Marşı, Amed Nesim-i Subh-Dem gibi parçalar eskidir. Sonradan eski bazı eserlere ulaşıldı. Ayrıca Mızıka-ı Hümayun için bestelenen marşlar da şimdi mehter repertuarındadır. Cumhuriyetten sonra eski marşlardaki bazı ifadeler değiştirildi. Askerlerin Hazır Silah diye başlayan Devlet Marşı’ndaki “Sultan Aziz” kelimesi, “Türk milleti”; Ordumuz Etti Yemin diye başlayan Ordu Marşı’ndaki “Osmanlı” kelimesi, “Şanlı Türk”; Sivastopol Önünde’deki “Arab Binbaşı” terkibi, “Yaman Binbaşı”; Artar Cihadla Şanımız marşındaki “Osmanlıyız” kelimesi, “Pek Şanlıyız”; İzzeddin Hümâî Bey’in meşhur “Kafkasya Dağlarında Çiçekler Açar” mısraı; “İzmir’in Dağlarında Çiçekler Açar”; “Yaşa Ey Şanlı Ordu Binler Yaşa” mısraı da “Yaşa Mustafa Kemal Paşa Yaşa” şeklinde değiştirildi. Umarız artık bütün bu mehter marşları, orijinal güftesine uygun olarak icra edilir....."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika yazmışsın. Çok haklısın, eskiden "Türk" yazan bazı yerlerde "Osmanlı" varmış. Yukarıdaki yazıyı yazmadan önce çok araştırma yaptım. Mehter'in kökenleri Hunlar'a kadar gidiyor. Hunlar'ın musikisi Çinliler'i bile etkilemiş. Orhun kitabelerinde, Divan-ı Lügat-ı Türk'te bile geçer mehter benzeri müzikler. Bunlar Hakanlar'ın huzurunda çalınırmış. Hatta 1299'da Selçuklu'dan Osmanlı'ya beylik alameti olarak sancak ve davul gibi müzik aletleri de gönderildi. Bu dönemden Fatih'e kadar Osmanlı'da Hakan huzurunda çalınan müziklerde Salçuklu'ya saygı olarak ayağa kalkılırmış.
      İlk dönemlerinde "Osmanlı" bile geçmiyormuş Mehteran marşlarında.
      Ama "Osmanlı" demek de ırkçılık. Neden mi? Anadolu beylikleri arasında Germiyanoğulları var, Karamanoğulları var, Karesioğulları var, Saruhanoğulları var, Aydınoğulları var, var da var yani. Osmanlı yayılırken hepsini kendi topraklarına katmış ve hepsine "Osmanlı" demiş. Neden hepsi Osmanlı oluyormuş? Sen "Osmanlı" diye övünüyorsan yarın öbürgün Konya'dan biri çıkar der ki "hayır ben Karamanoğluyum". Ya da Antalya'daki adam "ben Tekeoğullarındanım bana Osmanlı deyip kültürümü yok edip beni sindiremezsin" demez mi? Bugün Konya'da yaşayanlar Karamanoğlu'ndan geliyor, Osman Bey'le akrabalığı yok çoğunun. Hepsine "Osmanlı" diyerek onları asimile mi etmek istemiş Osmanlı yoksa?" Sen -Türküm doğruyum çalışkanım- diyorsan yarın öbürgün diğeri de çıkar -Kürtüm doğruyum çalışkanım- der" lafıyla aynı, değil mi?
      Yani "Osmanlı" demek de ırkçılık. Bir gram farkı yok. Osmanlı ülkesinde yaşayanların hepsine "Osmanlı" diyorsan, Türkiye'de yaşayanlara da TÜRK dersin.
      Ne desen bir yere çıkmıyor hocam, "Andımız'ın içinde Türk geçtiği için ırkçılık doğuruyor" tezi tamamen deli saçması. Aynı tezi Osmanlı için söyleyince nasıl da itiraz ettin, hatta bana bilgisiz bile dedin :)
      Tarih öğrenmek zor değil. Yeter ki Kadir Mısırlıoğlu ya da Mustafa Armağan gibi akşam odasında belge üretenlerden değil Halil İnalcık, İlber Ortaylı gibi gerçekten araştırıp gerçek belgeleri ortaya koyanları oku. Osmanlı'nın yıkılma sebeplerinden en önemlilerinden biri milliyetçilik akımları, aynen son 11 yılda baştakilerin kaşıdığı şey gibi.

      Sil
    2. :D haşa saygısızlık etmek niyetim yoktu; ki seni direkt tanımasamda muhabbetli ve güzel bir insan olduğun kanaatindeyim.

      sondan başlarsak kadir mısıroğlu ve mustafa armağan ı sevdiğim gibi ilber ortaylıyı da halil inalcıkıda severim. belge uyduruyor dediğin adamlar meclis arşivinden osmanlı erşivinden belgeleyerek konuştuklarına da kaniim. ilber ortaylıyı takip etmeyide severim. tarih konuşan ama belgeli konuşan herkesi dinlerim takip ederim. neyse..

      osmanlılı olmak konusunda söylediklerine bakarsak; karamanoğlu beyliğini saymazsak diğerleri osmanlıya yumuşak geçiş ile bağlandı diyebiliriz. mesela karesi beyliği kendini fesh etti osmanlıya dahil oldu. keza diğerleride öyle. ki o beylikler zaten selçuklu idiler sonrasında kuruldular diye düşünürsek tabaaları zaten Türk İslam sancağını kim taşısa o sancağın altında olmak isterlerdi. karamanoğlu beyliği istisna kabul edilebilir belki ama o beyliği oluşturan ahalinin de %70 inin tehcir politikası ile yeni fethedilen rumeli topraklarına yerleştirilik oranın türkleştirilmesi sağlandığı söylenir. ki ben 93 macırı (muhaciri) eski rumeliliyim. biraz araştırmaya kalkınca rumeli Türkü olarak kökler konya havalisine dayanmakta olduğu ortaya çıkıyor.

      hasılı kelam Osmanlı Türk yönetimi olmasına rağmen Türklüğünü diğerlerine vurmamış Osmanlılık gene tanımlamasıyla herkesi kucaklamıştır. bugün bize ait olmayan eski topraklarımızda yaşayan nice milletlere mensup insanlarla muhabbet etmeye kalktığımızda hepsinin Osmanlıyı özlemekte olduğunu sözlerinden anlamaktayız. ki bunların arasında makedon, boşnak, arnavut arap (mısırlı, filistinli suriyeli) ve zencilerin olduğunu görmekteyiz. bu adamlar Türk olmak istemiyor, Osmanlı olmaktan keyif alıyor ve Osmanlının kendisine yaptığı iyiliklerle beraber Türkü çok seviyor.

      Taihle marihle alakası olmayan bir basketbol antrenörü daha 10 sene kadar evvel italyaya çalışmaya gittiğinde kendisine ismi ile hitap etmediklerini "ottoman" hitabını kullandıklarını çok sonra bunun "Türk" e dönüştüğünü söylemişti bir söyleşide.

      Yani hasılı kelam o Osmanlı öyle bir harç imiş ki Türkü ve diğer milletleri birbine bağladığı gibi diğer devlet ve milletlere de namını böyle salmış.

      1920 lerde bir suriyeli arap tüccar Osmanlı pasaportunu kaybedince avrupada 3. sınıf insan muamelesi gördüğünü Osmanlı kimliğini geri istediği sözleri kayıtlara geçmiştir.

      Ben Türküm kanımlada bilincimlede. ama kürt ve diğer millet mensubleri da kendi kimlikleri ile beraber hepimiz Osmanlı idik.

      Güzel insan; sağlıcakla kal.

      Sil
  3. Şu bilgi de ilginç bana göre "...Mehter tekrar kurulduğu zaman, 1826’dan önceki parçaların çoğunun notası bulunamadı. Zamanın icabınca yeni marşlar bestelendi." İyi, diyelim ki bu bilgi doğru ! 1826'daki bu değişimi yapan Osmanlı değil miydi, Osmansız mıydı !? O da Osmanlı zamanında olmuş bir eğişiklik değil mi yani ? Nerede ise resmen Osmanlı imparatorluğunun yıkışından 100 yıl öncesini göstermiyor mu burada delil olarak verilen tarih ? Bu bilgi çok ortada söylenmiş gibi duruyor bana göre. Sanki "Ben yapmadım o yaptı" der gibi suçu bir hedef gösterip oraya atma eylemi :) Fakat o yapan da kendisi, en azından kendi yönetimi altında olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu Osmanlı olunca toz kondurmuyor bazıları. Osmanlı hata yapmaz! Osmanlı'da içki fabrikası da vardı, genelev de, oğlancılık da, kumar da, rüşvet de (selam verdim, rüşvet değildir diye almadılar), hainlik de, ırkçılık da. Bu kadar geniş bir imparatorlukta bunların olmaması düşünülemez. Osmanlı'yı bütün bunlarla kabul edersen seversin çünkü saygı ve gurur duyulacak çok tarafı var. Bunları görmezden gelip Cumhuriyet'e körü körüne b.k atanlarla Osmanlı'yı tamamen yok sayanlar benim için aynı kefede. Osmanlı bizim geçmişimiz, Cumhuriyet güncelimiz. İkisine de sahip çıkmamız lazım.

      Sil
  4. Titsanium-arts - titanium hair clipper - Titanium Arts
    Titsanium-arts is the ion chrome vs titanium trademark of the apple watch 6 titanium tainned titanium athletics Titsanium-Satin, meaning aftershokz titanium that they titanium muffler have a smooth, unblemished appearance.

    YanıtlaSil