10 Ara 2012

Nikon V1 incelemesi - Sayfa 3

TAŞINDIK: http://halkboyleistiyor.com

Sayfa 1: V1 ile ilgili yorumlarim ve genel bilgi
Sayfa 2: Ornek fotograflar

NEX-5N, E-PL2 ve V1'in karsilastirmalarini bu sayfaya koydum. ISO100-200-6400 orneklerini koymaya gerek duymadim. 100 ve 200'de aralarinda milimetrik farklar var, 6400'de hepsi bozuluyor (en kotusu E-PL2, sonra V1).

Asagida sirasiyla once V1, sonra NEX-5N sonra da E-PL2 orneklerini goreceksiniz. RAW dosyalarini Adobe Camera Raw'da hicbir keskinlestirme ya da gurultu azaltma uygulamadan 8 kalitesinde JPEG'e cevirdim. Beyaz ayari olarak "otomatik" sectim, ayrica renk profilleri de "Adobe Standard". Ucayagi ayni yere kurmama ragmen açılar ve mesafe farkli gorunuyor. NEX-5N'in objektifi digerlerine gore biraz fazlaca çıkık, sebebi belki budur.

Sahne bu:


BURUN

ISO400


ISO800


ISO1600


ISO3200



BALONLAR

ISO400



ISO800


ISO1600


ISO3200


SONUC

Beyaz ayari adam gibi yapildiginda renklerin nasil degistigini farkettiniz mi? Renklerle ACR'de oynayip genelde istediginiz rengi yakalamak mumkun olsa da, beyaz ayari + renk dogrulugu konusunda V1 bir adim onde. E-PL2 daha sicak beyaz ayari veriyor, NEX-5N de kopegin tuylerini fazla sari gosterdi.

Yuksek ISO'da detaylara bakarsaniz bariz NEX-5N en iyisi. Sonra V1, sonra E-PL2 geliyor. Dusuk ISO'da E-PL2, 12MP'lik algilayiciya ragmen, 16MP'lik NEX-5N kadar detay verebiliyor. Bunun sebebi AA filtresinin zayif olmasi (bu yuzden, nadir de olsa, bazen JPEGlerde moire etkisi goruyorum).

En ufak algilayiciya sahip olmasina ragmen, V1 E-PL2 kadar iyi, hatta yuksek ISO'da daha iyi. Bu demek degildir ki E-PL2 rezalet; tam aksine m4/3 sisteminin objektifleriyle E-PL2'nin mukemmel ozellestirilebilirligi birlesince E-PL2 ile fotograf cekmek V1 ile cekmekten cok daha zevkli. Ayrica, nedense, E-PL2 ile cekim yaparken daha cok dusunuyorum, bu yuzden begendigim fotograf orani diger makinelerime gore daha iyi.

Inceleme nihayet bitti. Başını unutanlar geri donup burayi okuyabilir :)

6 yorum:

  1. Blogunuzdan anladığım kadarıyla aynasızlardan olimpus, nikon v1 ve nex-5n kullanmışsınız. Dslr olarakta d800 var elinizde. Aynasızlar elinizde iken neden d800 kullanıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimde birçok Nikon objektif var ve 36MP tam kare aynasız yok :)

      Sil
  2. Slm ben adsız olan.Nikon v1 makinam dün elime geçti.Bir kaç fotoğraf çekmek istedim fakat iç mekanda yanan ışıkla dahi karanlık fotoğraflar çektim.Bi yerde hatamı yapıyorum.Acayip çamur gibi fotoğraflarda çektim.Ekranda gayet net olan görüntü, deklanşöre basınca değişiyor, kararıyor ve çamur gibi oluyor.O kadar ki olypmus uz sp 800 bunda 10-20 kat daha net çekiyor.Şaşırdım.Netleme süresi fena değil ama...İsoyu otomatik kendi ayarlıyodu, değiştirsemde 3200/1600/800/100 vs bişey olmadı.İşin acemisiyim ama olympusla aynı iso değerlerinde çekilen fotoğraflarda çok geri kalması canımı sıktı.Olympusla zifiri karanlıkta(neredeyse 0 ışıkta) çektiğim fotoğraflar ışık altında nikonun çektiklerinden çok iyi...Bi yerde hatamı yapıyorum? Bu cihaz inan cep telefonu kameramdan daha kötü kareler çekti.Canım acayip sıkkın...Ayarlarda bişeymi eksik acaba?10-30 objektif kullandım.30-110 dahada beterdi.Görüntü dahi yakalayamıyacak neredeyse.Ortam iyi aydınlatılmıştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi modda çekiyorsun? ISO otomatikte mi? JPEG ayarları ne durumda? Şimdi yanımda makine yok ama A moduna alıp diyaframı 18mm'de minimuma al (f3.5), ISO'yu otomatiğe alıp bir de öyle dene.
      Renk konusu farklı, Picture Controls ayarlarından renk doygunluğunu arttırıp azaltabilirsin. Özelden de e-posta atabilirsin, veya Donanımhaber'den özelden yazışabiliriz.

      Sil
    2. Haftasonu yokum. Mutlaka mesaj atarım özelden.Pm olarak mail adresini verirsen resimleride atarım. Salı günü muhtemelen,Jpeg ayarını iyi olarak değiştirdim. m modunda çekim yaptım,fotolar rezalet kötü,diğer modda yaptıklarımda kötü fakat m moduna kıyasla daha iyi ama olmypusun yanından geçmez. Diyaframı ayarlamadım, Otomatik karar verdi.Ortam çok aydınlık, olympusu otomatik moda alsam flaşı açsam patlatmaz bile, ışık yeterli der...Sanırım tekniğimde bir sorun var.Dediklerini denerim.

      Sil
    3. D800 incelemesinin bazı fotoğraflarını V1 ile çektim. ISO1600-3200 arasında, incelemeyi bugün-yarın yayınlıyorum orada görebilirsin. Tahminen çekim tekniğiyle ilgili birşey düzelir o dert değil.

      Sil