TAŞINDIK: http://halkboyleistiyor.com
Ayfoncular buyulenmis gibi gozleri kapali her yeni Apple urununu aliyorlar, halbuki Android oyle mi? Bu isten anlayanlar Android alir! Android super, IPhone dandirik, basit, hicbir ise yaramayan birsey. Herkesin almasinin tek sebebi var: Imaj.
Bu tartismayi bircok yerde goruyorum. Pentax-Canikon tartismasina benziyor sanki: Isten anlayan Pentax alir, Canikon sadece yaygin oldugu icin insanlar aliyor.
Oyle mi? Pentax-Canikon tartismasina girmiyorum, cunku tartisma mantikli sebepler etrafinda donmuyor.
IPhone-Android meselesi hakkinda birkac fikrim var, onlari yazayim dedim.
EK:
ANDROID - SIFIRINCI mesele klavye
En onemli kismi atlamisim, sonradan ekliyim dedim.
Galaxy SII'yi aldigimdan beri telefonda yazmaya karsi bir antipatim gelisti. Sirket telefonu olarak SII'yi kullandigim icin e-posta ve forumlara SII ile yaziyorum, ve SII'nin igrenc klavyesi beni deli ediyor! Diger Androidler'de de bu boyle mi bilmiyorum ama asagidaki listeye bakarsaniz oyle oldugunu tahmin ediyorum:
Google Play listesinin en cok satanlar listesinde hep bir klavye programi birinci sirada. Gordugum kadariyla hic ikinci siraya inmedi: Swiftkey 3 denen program hep birinci sirada. Neden peki?
1- SII'de "Bosluk - space" tusunun hemen dibinde bir "mikrofon" var, ona basarsaniz ses ile yazi yazabiliyorsunuz. Cok akillica degil mi? DEGIL! Ben YAZI yazmak istiyorum, konusmak degil. Eger konusmak istersem bunu bir alt menuye koyarsin gider oradan secerim.
2- Tuslarin arasinda hic mesafe yok, cunku SII'nin klavyesi cok "zengin" (yani bir suru gereksiz harf ve simge var). Yaklasik uc kelimede bir kesinlikle istemedigim bir harfe basiyorum, ve bu konuda yalniz degilim. Tanidigim herkes bu sorundan sikayetci. IOS'ta yazi yazma cocuk oyuncagi cunku (her nasilsa) harflerin arasindaki mesafe mukemmel. Google'a (ya da Samsung'a) mesajim: Herseyi yapmak degil, yaptigini tam yapmak onemli. Cok harf ve simge degil kullanabilecegim sayida buyuk harfler istiyorum.
3- IOS'ta her programda bosluga iki defa basarsaniz otomatik olarak nokta koyup buyuk harfla basliyor. Android'de de noktadan sonra buyuk harf olayi var (noktayi otomatik atmiyor, ya da ben bilmiyorum) ama her programda calismiyor. Ornegin Opera ve gazetelerin programlarinda yorum yazarken calismiyor, IOS'ta her programda bu gecerli. Bu ozellik yazi yazmayi muthis kolaylastiriyor.
4- IOS'ta yazi yazarken rakam yerlestirmek isterseniz istediginiz rakami ya da karakteri yazdiktan sonra bosluga basarsaniz hemen "harf" menusune geri donuyor. Neden? Cunku normal insanlar yazi arasinda surakli rakam yazmazlar, rakamlar %99 tek sozcukten olusur (ornegin "Kardesim 3 yasinda"). Ya da parantezden sonra bosluk birakirsaniz IOS otomatik olarak harf menusune donuyor. Galaxy'de yazi-rakam menusu gecisini elle yapiyorsunuz. Saka gibi ama sirf bu basit ozellik bile yazi yazmayi inanilmaz hizlandiriyor.
Telefonda yazi yazabilmk benim icin cok onemli. Bazen cok acil olarak e-postalara yanit vermem gerekiyor, IOS'ta bunu cok rahat yaparken SII'de surekli sil-geri git yapmak cok can sıkıcı.
ANDROID - Birinci mesele pil
Dun gece 23:30 civari yataga giderken telefonlara baktim. Biri Samsung Galaxy SII (kontratli), digeri IPhone 4 (sirketin hediyesi). Ikisini de saat gibi kuruyorum. Calar saatlarin "tık-tık" seslerinden nefret ettigim icin telefonlari calar saat gibi kullaniyorum. Her aksam sarjlarini kontrol ederim ki sabah ise gitmek icin kosturmak zorunda kalmiyim. Dun aksam IPhone'da %10, Samsung'da %23 sarj vardi. Salona kadar gidip sarj aletini almaya usendim, ikisini de ucak moduna getirdim. Sabah kalktim ve ise geldim. 45 dakika suren yolculukta IPhone'da yaklasik 15 dakika muzik dinledim.
Bu yaziyi yazmaya baslarken saat 09:30'du, ve IPhone'un sarji hala %10!!! SII'ninki? %15!!! SII ve IPhone'u ayni anda USB'den sarj etmeye basladim. Su anda saat 09:45. IPhone %21, Galaxy'ninki %19!
09:47: IPhone %22, SII %19.
Anlatabildim mi? IPhone4 USB'de sarjdayken ilk 1 saat muthis hizli doluyor, sonra yavasliyor. IPad'in sarj kablosunu (prizde) kullanirsaniz takarsaniz biraz daha hizli doluyor. SII beni deli ediyor bu konuda, resmen kagni gibi.
Internette gezerken ya da oyun oynarken pil harcamalari benzer sayilir, IPhone4 biraz daha uzun dayaniyor ama cok dert degil.
ANDROID -
Ikinci mesele tutus ergonomisi
Galaxy SII iyi alet. Kagit uzerinde muthis. Hafif, ince, cift islemcili, buyuk ekran, IPhone4'te olmayan bircok yan ozellik vs.. Ama aleti eline alinca.. Ulan bu ne? Telefon dedigin tutmak icin yapilir, bu kadar ince yapinca eline ne geciyor ki? SII'yi tutmak benim icin iskence gibi. IPhone kesinlikle ele daha iyi oturuyor. SII'de bu sorunu su sekilde cozdum:
Filipinler'de 4-5$ civarina bu dandirik kilifi buldum. Ilk hali cok guzeldi: Ferrari kirmizisi, parlak, janjanli. Sonradan boyasi soyuldu ama ben hala kullaniyorum cunku telefonu "kalin"lastiriyor.
Siz farkli dusunebilirsiniz, ben asiri ince telefonlari sevmiyorum.
ANDROID -
Ucuncu mesele tus ergonomisi
Dugmeler onemli. Daha dogrusu dugmelerin yeri onemli. Telefonu tutarken parmaklarinizin geldigi yere ac-kapa dugmesi koymak nasil bir fikirdir? Samsung'da bin tane muhendis var, bir tanesi bunu gormemis mi? Guney Koreliler'in elleri ufak oldugu icin telefonu alttan tutuyorlar galiba, ama ben tutunca parmaklarim tam ac-kapa dugmesinin uzerine geliyor!!! Sag-sol el farketmiyor, durum hep ayni.
Senelerce bircok Nokia modeli kullandim, hepsinde ac-kapa dugmesi ustteydi. Normal kullanimda telefonun uzerine dokunmazsin, bu yuzden yanlislikla telefonu ya da ekrani ac-kapa yapman cok zor. Halbuki SII ile bu cok kolay!
ANDROID -
Dorduncu mesele akicilik
Menuler arasi gecisler, ekran gecisleri, ekrandaki dokunma hissi IPhone'da kesinlikle daha basarili. Sebebi onemli degil (donanima ozel yazilan yazilim, bilmemne standardina tam uyum vs..), onemli olan sonuc. Bilmemkac kat hizli islemcilere ragmen SII, IPhone3Gs kadar bile akici degil! Oyun ya da bazi programlar daha hizli olabilir, ama genel kullanimda IPhone kesinlikle coook daha ileride. SIII'u gormedim, belki o daha iyidir.
ANDROID -
Besinci mesele kullanim kolayligi
Her sene Linux'u en az bir bilgisayarima kurarim, bir hafta sonra kufurler ederek kaldiririm. O bir hafta icinde mutlaka bir donanim uyusmazligi ya da komut satirindan halledilmesi gereken bir sorun cikar karsima. En son Acer dizustumde Ubuntu ile sabit disk kontrolcusu uyumsuzluk anlasamamisti. Abimin Pardus'ta da calismis bir arkadasi 5 dakikada sorunu halletti ama ya o olmasaydi? Ubuntu acilirken komut satirina birseyler yazdi, iki komut girdi, birseyleri iptal etti ve hooooop iste karsimda Ubuntu!
Halbuki hala Linux'un muthis bir potansiyeli oldugunu dusunuyorum. Ama, tekrar soyliyim, onemli olan sebep degil (donanimcilarin Windows uyumluluk hastaligi, Linux'un yeterince destek gormemesi vs..), onemli olan sonuc. Sonucta, ben kafayi yiyeceksem Linux'un gozumde zerre kadar degeri yok. "Komut satiri" denen sey "geek"lere gore, bana uymuyor.
Android da biraz oyle.
Abim kendi HTC Android'ine FTP sunucusu kurmus! Alet o kadar gelistirilebilir ki, neredeyse sınırı yok. Iyi de, bana ne? Ben istedigimde hazir olan, bana gereken seyleri rahatce ve hizlica yapan birsey ariyorum. Bazilari farkli firmware (bellenim) kurmayi oneriyorlar, hem daha hizli oluyormus hem de daha fazla ayar secenegi geliyormus. Gene "geek" isi, bana uymuyor.
Ornegin SII'nin otomatik LCD parlaklik ayari felaket. Cidden kotu. Parlaklik gecisleri kademeli ve bu gecis sirasinda parlaklik azalisi ve artisi cok bariz gorunuyor. Ayrica gecis cok yavas ve parlaklik ayari asla benim istedigim gibi olmuyor, bu yuzden parlakligi duruma gore hep ben ayarliyorum. SII'de (4.0.2 kullaniyorum) parlaklik ayarina soyle ulasiyorsunuz:
Settings - Ekrani asagi kaydir - Display - Ekrani asagi kaydir - Brightness
5 asama degil mi? Bari ekrani kaydirmak olmasaydi. IPhone'daki otomatik parlaklik ayari 100 kat daha iyi (ornegin otomatik ayarlamanin da seviyesini secebiliyorsunuz) olmasina ragmen ayara giris soyle:
Settings - Brightness
Nasil? 2 dokunusta olay bitti.
Android'de IPhone'a gore daha cok ayar var, bazilari benim de isime yariyor. Yalniz mesele su: Kullanicinin en cok isine yarayan ayarlar IOS'ta daha cok goz onunde ve erismek cok daha rahat.
ANDROID -
Altinci mesele yukseltme secenekleri
Her IOS ciktiginda mutlaka geriye dogru 2-3 jenerasyona uyumluluk da beraberinde geliyor. Donanim kisitlamalarina bazi ozellikler calismiyor ama ornegin en son IOS6'yi IPhone 3Gs'ye bile kurabiliyorsunuz. Android boyle degil. Her yeni Android surumunde butun kullanicilar "acaba benim telefonumu destekler mi?" krizi yasiyor. Android 4.0'in SII'ye gelip gelmeyecegini 6 ay ogrenemedim, hatirladigim kadariyla 4.0 ilk ciktiktan 8-10 ay sonra kurabildim.
Donanim kisitlamalarini bir yere kadar anlasam da, ayni donanimli bir telefona 4.0 gelip digerine gelmiyorsa bunda bir sorun vardir degil mi? Belki de Google'in ureticileri bu kadar serbest birakmayip minimum donanim standartlarini yukseltmesi lazim.
Sebep ne olursa olsun, versiyon yukseltme simdiye kadar Android'de sorun oldu. Bazilari "yukseltmeye ne gerek var, telefonun adam gibi calisiyor iste" diyorlar, iyi de yukseltmeye gerek yoksa neden yeni versiyonlar geliyor surekli? Gelisme var ki yeni versiyonlar cikiyor. Bir firma eski kullanicilarina destek veriyor, digeri "kendi basinizin caresine bakin" diyorsa, o iste bir sakatlik var.
1000 tane fason Android telefon yerine 10 tane adam gibi olmali. Su anda Samsung'un Android'li telefon sayisini Samsung urun mudurleri bile bilmiyordur tahminen. Bu kadar urun olmasinin kotu bir tarafi da imaj. 80$'a Android bir tablet alabiliyorsunuz, ama o kadar igrenc oluyor ki bazi arkadaslarin "Android cok kotu" dediklerini duydum. Halbuki mesele cücük kadar RAM ve kagni gibi islemcide Android 4.0 kullanan uretici. Cin/Hint mali bazi telefonlar da boyle. Icinde Android var ama keske olmasaydi diyorsunuz. Boyle boyle Android'in imaji zedeleniyor. Halbuki IOS bircogunun gozunde "saglam ve guvenilir".
ANDROID -
Yedinci mesele zayif guvenlik
Google Play'e neredeyse herkes yazilim yukleyebiliyor ve Google'in bu konuda guclu bir guvenlik sistemi yok. Simdiye kadar tonla zararli yazilim cikti. Banka bilgileri, telefon numaralari ve adresler, dogum gunleri vs.. gibi bilgiler zararli yazilimlarla calinabiliyor.
Ornegin bir "lamba" programi buluyorum (arkadaki ışığı lamba gibi kullanabilmek icin), alet telefon numaralarina ve GPS'e erisim haklari istiyor! Oha artik. Ya da ornegin su anda hemen her oyun telefon ID'sine ve telefon defterine erisim hakki istiyor. GPS haklari isteyen de cok var.
Bu konu IOS'ta nasil bilmiyorum cunku IOS son kullaniciya bayagi kapali bir sistem, ama App Store'un guvenlik sisteminin daha gelismis ve sıkı oldugu bilinen birsey.
ANDROID -
Sekizinci mesele WiFi
Bu benim en cok yasadigim sikintilardan. Ornegin H+ modunda otobuste internette geziyorum, blog-haber okuyorum. Mutluyum, huzurluyum. Bir de bakiyorum, otobus durunca alet biryerlerde WiFi yakalamis ve ona baglanmaya calisiyor! Lan bi rahat dur! WiFi bulup beni uyarmasi ayri, gidip "abi sifresiz internet buldum, hemen gidip baglandim" diyor. Sonradan anladim ki, evdeki internet hatti Telenor'dan, baska yerlerdeki Telenor'u gorunce alet ona baglanmaya calisiyormus. IPhone boyle birsey yapmiyor, WiFi bulursa "buldum" diyor sadece.
Belki bir cozumu vardir, ben goremiyorumdur. Simdilik yolculuk sirasinda WiFi'yi kapatiyorum.
IPHONE - Birinci mesele ITunes
Allah cezasini versin, daha birsey soylemiyorum.
IPHONE - Ikinci mesele ITunes
Allah gene cezasini versin...
IPHONE - Ucuncu mesele IOS6'daki haritalar
La bu ne? Bu ne la? Ne la bu? Ilk ciktiginda Eyfel Kulesi'ni bile yanlis yerde gosteriyordu, milleti cikmaz sokaklara yonlendirdi, bircok yerin haritasi yanlisti vs.. Haritalar duzelene kadar IOS6 yassah!
IPHONE - Dorcuncu mesele ek donanimlar
Orjinal Apple donanimlari inanilmaz pahali. Bazilarinin fiyatini gorunce sesli bir sekilde "oha" dedigimi bilirim. Turkiye'de gecen seneye kadar daha da pahaliydi, simdiki durumunu bilmiyorum. Bir kablonun Apple versiyonu 35$, ayni kablonun Cin mali 3$. Tamam 3$ olmasin da biraz kaliteli olsun, ama 35$ ne yahu? 10$, 15$ daha mantikli degil mi?
Apple fiyatlarini yuksek tutunca diger kaliteli ureticiler de fiyatlari yukseltiyor. Ornegin Belkin'in Apple urunlerinin fiyatlari da benzer. Bazi magazalarda IPhone kiliflari 15$'ken ayni markanin Nokia kiliflari 5$! Kosova'da 3$'a aldigim IPhone kilifinin (dandirik plastik) Turkiye'de 25TL'ye satildigini ibretle gormustum. Populer urunleri kullananlara "kaktırmaca" piyasada hep vardi, Apple kullanicilari da bundan cok cekiyorlar.
IPHONE - Besinci mesele Steve Jobs'un vefati
Iki hikaye:
- Ilk IPhone protatipini Steve Amca'ya getirmisler. Jobs telefonu eline aldigi gibi duvara firlatmis! "Cok dugmeli telefon isteseydim yandaki dukkana gidip Nokia alirdim. Benim istedigimin uzerinde tek dugme olacak, tek bir dugme!" demis.
- Bazi Mac bilgisayarlarinin icindeki kablo duzeni ve hatta yongalarin yerlerini bile Steve Jobs degistiriyormus. Mesele hem guzel gorunmesi (oha artik) hem de tamir-bakim surecinin basitlesmesi.
Gordugum kadariyla "Mukemmeliyetci yaklasim" Steve Jobs ile beraber vefat etti. IOS6'nin igrenc haritalari ve mini IPad'in beklenene standartlari yakalayamamasi bunu gosteriyor. Ayrica Jobs'un vefatindan sonra Apple'da yavas yavas bazi mudurler "emekliye" ayriliyor. "Tahminimce" bu Jobs'un adamlarini temizleme harekati. Bakalim Apple bundan nasil etkilenecek, gorecegiz.
IPHONE - Altinci mesele kati kurallar
Apple'in yazilimcilara uyguladigi cok kati kurallar var. Bu zararli uygulamalari minimuma indirmesi acisindan iyi, ama bircok faydali seye de engel oluyor. Ornegin fotograf programlarinin tuslara erisimi yasak, fotograf cekmek icin illa ekrani kullanmaniz lazim. Zamaninda bir program "yanlislikla" ses dugmelerini deklansor olarak kullandi, hemen marketten kaldirildi.
IPHONE - Yedinci mesele kapali kutu
Dag basindasiniz ve IPhone'un pili bitti. Ne yapacaksiniz? Aletin kapagi acilmadigi icin pili degistirmek imkansiz. Aslinda saglamlik ve guvenilirlik icin iyi birsey ama pili degistirememek bazen cok can sıkıcı. Ornegin SII'ye Ebay'den daha genis bir pil alip kullanim suresini uzatmak mumkun. Neyse ki USB'den sarj eden bir alet aldim da yanimda onu tasiyorum.
SONUC
Yukaridakiler benim gorduklerim, sizin farkli fikirleriniz olabilir. IPhone4 ve Galaxy SII varken yeni telefon almaya niyetim yok. Ikisini de yanimda tasiyorum, ve hatta SII icin daha cok program ve oyun aldim. Buna ragmen IPhone'un daha iyi bir urun oldugunu dusunuyorum.
En basit bazı özellikleri bile kısıtlayan Iphone'dan nefret ediyorum. O yüzden Android!
YanıtlaSilOrnegin hangilerini? PC ile iletisim ve dosya aktarimi gibi seyler mi?
Silbluetooth gibi
YanıtlaSilIPhone'da Blutooth olarak ben sadece kulaklik kullaniyorum ve derdim yok. IPhone'da ne gibi sikintilar oluyor?
SilAdam 2000 TL verip telefon almış, benim telefonla karşılıklı dosya transferi yapamıyor. Haliyle rezil oluyor.
SilBen kendi IPhone'um ile dosya alisverisi yapmiyorum artik zaten :) Zamaninda 500-600 civari muzik yuklemistim, bir daha onlara dokunmadim. Sadece PC'ye takip fotograflari cekiyorum (onlara dogrudan erisebiliyorsun, ITunes'a ihtiyacin yok).
SilBunun haricinde ITunes'u acasim bile gelmiyor.
Artık Iphone 4 sahibiyim ve cidden Allah belamı verdi! Yukarıda saydığın maddelerden pil ve klavye (swype) android'te bariz üstün (S2 kullanmadım) Iphone 4 günde 2 şarj bitiriyor. Bluetooth rezilliği cabası. Mp3 yüklemeye çalışıyorum şu anda, o ayrı rezillik zaten.
SilEger biraz oynarsan SII de gunde 2 sarj istiyor.
SilSWYPE'i da denedim hic begenmedim. Kisisel tercih meselesi.
Iphone klavyesi android yazmaya çalıştıkça başka düzeltmeler yapıyor, son derece hazımsız :) Ama yiğidin hakkını da vermeli. dokunmatik kalitesi, kullanım konforu, stabilitesi ve ince detaylarıyla Iphone kendisini gösteriyor. Itunes yerine Itools olmasa rehberi yüklemek ayrı rezalet olabilirdi ama o işi Itools kurtardı. Mp3 dosyalarımı da itunes mahvetti, kafasına göre klasörledi. Mağdurum :(
Silsiz hic 4.1.2 s2 kurudunuz mu yeni telefonlara pil sorunu cözüldü artı ben birde ben yeni pil aldım bir günden fazla gidiyor artı eğer otomatik düzeltme özelliği klavyede istemiyorsan kapatabilirisin simdi size soracağım kim iphonda dosya paylasımı yapabiliyor kim itunes olmadan muzik yüklemiyor diyorsun artı android mükemmel çalışıyor takılma sorunu yok ve salakca programı yazıyolar sonra sorun cıkıyor androidde sorun androidde yazılan programda neden ios sorun yok çünkü ios her programı koydurmuyor size örnek vereyim iosda neden çok program var neden çünkü çoğu paralı ver apple bunlardan para kazanıyor sonra jailbreak olmadığından sonra iphone fazla işe yarımıyor tamammı artık ios bitti android hızlı gelişiyor ve ios geçti iphonedan daha iyi sizce siz yeni orjinal pil alında öyle telefonu birde her programı kurmayın amator programları kuruyorsunuz sonra android çalışmıyor diyorsunuz eski androidlerde sorun var ama adndroid sorumlerde yok artı iphone artık flash bile yok neler eksik
YanıtlaSilAnıl selam. Fazla kızmışsın, bir otur rahatla :)
SilYazının ikinci bölümünü okumamışsın galiba, IPhone ile ilgili gördüğüm eksikleri yazmıştım orada. Birçok konuda IPhone bana kafayı yedirtiyor.
Senin mesajını bir dükkanda Galaxy Note II incelerken okudum. Android'i eleştiriyorum ama iyi yanlarını da görmek kolay. Bu Note II ilginç bir alet mesela, değişik bir konsept ama pahalı geldi bana, yaza kadar S2 ile devam.
S2'ye 4.1.2'yi dün gece yükledim. Sen söyleyene kadar geldiğini bilmiyordum, S2 beni hiç uyarmadı nedense. Dediğin gibi daha akıcı olmuş, birçok yeni özellik gelmiş.
Adobe Flash desteğini bitirdi zaten, Android'e de destek vermeyecek. Galaxy Note II Flash'a destek vermiyor örneğin.
"S2'de amatör programlar kuruyorsunuz" demişsin, hangi "profesyonel" programları önerirsin örneğin?
Apple Store'da her programa izin verilmemesi iyi bir özellik. Stabilitesi düşük çok fazla program yok çünkü Apple kuralları Google kurallarından daha katı. Ama kötü yanları da var, yazıda bahsettim (okursan eğer).
Sağlıcakla kal.